Насловна / Вести / Сараево воведува централно греење на геотермални води

Сараево воведува централно греење на геотермални води

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и Кантонот Сараево, потпишаа мандатно писмо за доделување на средства за проект за воведување на далечинско греење со користење на геотермална енергија. Проектот ќе се финансира со 16 милиони евра кредитни средства и 1 милион евра во форма на грантови. Проектот ќе се имплементира во неколку области во градот кои имаат котларници на екстра лесно масло и особено е важен од еколошки аспект, бидејќи ќе продонесе за подобрување на квалитетот на воздухот во градот.

saraevo2

Сараево стана дел од инструментот на ЕБОР „Зелен град“ во 2019 година, после Зеница и Бања Лука.

saraevo1

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top