Насловна / Вести / Норвешка авио компанија која нема да го загадува воздухот

Норвешка авио компанија која нема да го загадува воздухот

Најголемата норвешка и скандинавска авио компанија Widerøe, во соработка со Rolls Royce, планира да развие концепт на електрични летови без емисии на стакленички гасови, со кој ќе ги извршува своите летови ширум светот, и тоа планира да се случи пред 2030 година. Програмата е најавена на настанот „Чист воздушен простор“ во британската амбасада во Осло. Директорот за стратешки прашања во Widerøe, изјавил дека партнерството со Rolls Royce како најпознат светски производител на мотори, е многу значајно и дека им е драго што заедно учествуваат во пионерскиот зелен потфат. Првата фаза е веќе во тек, а учествуваат експерти од Норвешка и Велика Британија.  Владата на Норвешка ја поддржала програмата и најавила план за авио индустријата до 2040 година, со главна цел сите национални летови да бидат со нула емисии.

Wideroe1

wideroe2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top