Насловна / Архитектура / Куќа за која се тврди дека го спречува стареењето

Куќа за која се тврди дека го спречува стареењето

Ако сте се прашувала колкава е цената на вашата младост, одговорот е: милион и пол долари!

2
Куќата Bioscleave House е замислена како „интерактивна лабораторија“, ја проектирале јапонскиот архитект Shusaku Arakawa заедно со својата жена, поетесата Madeline Gins.

1

И двајцата се познати, меѓународни, авангардни уметници, штитеници на Marcel Duchamp. И двајцата ја објавија својата работа на светот, објавувајќи многу радикални книги и реализирајќи изложби, вклучувајќи ги и оние во Музејот Гугенхајм. Куќата е сместена во East Hampton, престижна населба покрај Њујорк и малку е да се каже дека впечатливо отскокнува од околината.

3
Но, некои трврдат дека токму поради својата специфична структура и невообичаен дизајн, го подобрува здравјето и го забавува стареењето. Авторите за својот проект говореле дека неговата необична форма ги тера луѓето да ги користат своите тела на неочекувани начини, предизвикувајќи ја рамнотежата и стимулирајќи го имунолошкиот систем.

9
Од пред некој ден куќата е достапна на пазарот за недвижности за 1.495.000 долари, што е прилично ниска цена за Hampton, особено земајќи го во предвид културно – историскиот аспект на проектот.
Куќата има 255 квадратни метри, обоена во вкупно 52 јаки бои и иземајќи го ѕидовите, нема ниту една рамна површина. Со самото тоа, движењето низ објектот е исклучително отежнато, па така секаде низ ентериерот се монтирани ракохвати за полесно движење.

5

Мала борба против смртноста
Архитектот Shusaku Arakawa и Madeline Gins се запознале на почетокот на шеесетите години на минатиот век и наредните четири децении ги поминале заедно.

8

Автори се на книгата „Архитектонско тело“ во кја го вовеле терминот bioscleave, кој се однесува на начинот на кој телото ја прифаќа околината или се одвојува од нејзе.

7
Куќата во Hampton е нивни прв заеднички архитектонски проект кој името го добил по поменатиот термин. Работата на овој проект била мала борба против смртноста.

6

Испрати коментар

Scroll To Top