Насловна / Архитектура / Кубни куќи во Ротердам

Кубни куќи во Ротердам

Кубните куќи се збирка на модерни домови во градот Ротердам во Холандија. Куќите стојат над нивото на земјата на врвот на пешачкиот мост во близина на центарот на градот Ротердам, блиску до метро станицата Ротердам Блак.

1 (6)

Секоја куќа стои на врвот на бетонски столб проектиран да имитира стебло од дрво. Скалилата во секој столб водат до станбени површини кои се вкупно околу 100 квадратни метри по дом. Како пример за апстрактна модерна архитектура, Блом користел различни геометриски форми и асиметрични дизајни за да ја долови естетиката на футуристичките врвови на дрвјата.

1 (5)

Ѕидовите на секоја коцка се под агол од 54,7 степени, создавајќи надреален визуелен ефект одвнатре и однадвор. Кубните куќи се состојат од три ката. Кубните куќи во Ротердам го оптимизираат јавниот простор со тоа што ги задржуваат станбените површини над земјата и овозможуваат дополнителен простор за пешачкиот сообраќај и продавниците за малопродажба.

1 (4)

1 (3)

1 (2)

1 (1)

АВТОР: Сања ВЕЛКАКОВА

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top