Насловна / Вести / Кој е „најзелениот“ универзитетски кампус во светот?

Кој е „најзелениот“ универзитетски кампус во светот?

Универзитетите ширум светот имаат мисија да ги подготват идните професионалци со интегрално образованиекое вклучува и адекватен развој на нивните способности во полз на заедницата. Токму затоа вредностите кои ги негува одредена институција често се еден од основните фактори при изборот кој универзитет да се одбере.

Во оваа насока, се повеќе универзитети низ светот започнуваат да обрнуваат особено внимание на одржливоста како дел од нивната организација, култура како и нивната архитектура, така што студентите секојдневно практицираат одржливост во своето однесување и активности.

Сепак според порталот Interesting engineering, само еден универзитет ја има честа да се нарекува „најзелен“ односно најодржлив на светот. Тоа е Simon Fraser University (SFU) во Канада, и тоа не само во поглед на концепцијата и организацијата на кампусот кој се состои од седум згради и спортска сала, туку и преку востановените академски и стратешки програми кои поттикнуваат зелени иницијативи.

SFU2

SFU3

SFU4

SFU5

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top