Насловна / Хортикултура (page 2)

Категорија: Хортикултура

Feed Subscription

Majorelle ботаничката градина во Мароко

Majorelle ботаничката градина во Мароко

Majorelle е ботаничката градина и уметнички пејзаж во Маракеш,Мароко. Градината е осмислена и дизајнирана од францускиот уметник Jacques Majorelle во 1920-тите и 1930-тите години, за време на колонијалниот период, кога Мароко бил француски протекторат. Jacques Majorelle во 1917 година пристигнал ...

повеќе »

Озеленување на површините во Трговскиот центар во Кочани

Озеленување на површините во Трговскиот центар во Кочани

Осумдесет садници од видот туја вчера се засадени на парцелите во Трговскиот центар во Кочани. На работниците од Паркови и зеленило што ги извршуваа хортикултурните активности им се придружија градоначалникот на Општина Кочани Николчо Илијев, директорот на КЈП „Водовод“ Андреј ...

повеќе »

Улица во соседството која е вистинска зелена убавица

Улица во соседството која е вистинска зелена убавица

Помеѓу 50 најубави улици со дрвореди во светот, кои се објавени на сајтот www.architecturendesign.net, се наоѓа и една улица од нашето соседство, улицата „Генерал Драпшин“ во Кикинда, Србија. Улицата е рангирана на 22. место. Дрворедот е засаден по Втората светска ...

повеќе »

Зеленото срце на Мелбурн

Зеленото срце на Мелбурн

Royal Botanic Gardens Victoria е ботаничка градина во Мелбурн, Австралија. Основана е во 1846 година и се протега на повеќе од 38 хектари. Во наредните 60 години ова претходно мочурливо место се претворило во светски пејзаж кој го знаеме денес. ...

повеќе »

10 идеи за претворање на терасата во омилен дел од станот

10 идеи за претворање на терасата во омилен дел од станот

Добро време е да почнете да размислувате за топлите денови и да направите план за подобрување на домот. Терасата е простор на кој не посветуваме доволно внимание и затоа често не ја користиме правилно. Наместо да биде магацин за помалку ...

повеќе »

Најпознат парк на лалиња во светот

Најпознат парк на лалиња во светот

Кеукенхоф е најпознат парк на лалиња во светот во кој растат преку седум милиони цветови и ретки хибриди. Сместен е речиси на самиот брег, помеѓу Амстердам и Хаг во малото градче Лесе. Завзема површина од 32 хектара и се прелива ...

повеќе »

Две места во куќата каде што не треба да се чуваат растенија во текот на зимата

Две места во куќата каде што не треба да се чуваат растенија во текот на зимата

За време на студените зимски денови, повеќето растенија најдобро е да се внесат во куќата, но во домот има две места што воопшто не им одговараат. Истото важи и за растенијата што остануваат во куќата цела година. Ова се местата ...

повеќе »

Сè во знакот на елката

Сè во знакот на елката

Елката претставува центар на вниманието на најголемиот празник во годината за многу семејства. Самото име елка претставува општо прифатено име меѓу народот, а како најкористен вид за новогодишно и божиќно дрво се користат видовите од родот ела (Abies spp.) и ...

повеќе »

Канцеларии во сред град опкружени со шума

Канцеларии во сред град опкружени со шума

Густа урбана шума во Лос Анџелес со преку 4.5 илјади квадратни метри со разни видови растенија, опкружува канцеларии кои слободно можат да се сметаат за едни од најубавите работни места на светот. Дело на шпанската архитектонска фирма SelgasCano, SecondHome Hollywood ...

повеќе »
Scroll To Top