Насловна / Архитектура / Испреплетена фасада за нов урбан репер

Испреплетена фасада за нов урбан репер

Sen-Nazer е град и пристаниште во западна Франција, лоциран каде Лоара се влева во Атлантикот. Поради својата привлечна локација, овој град стана пожелно место за купување недвижен имот. За да се ​​искористи овој тренд, неодамна се појави нова зграда на еден од булеварите која го привлекува вниманието со својата необична фасада.

fasada

Имено, самата зграда е позиционирана на многу атрактивна локација која нуди потенцијал зградата да стане нов урбанистички репер. Ова е точно она што го ставаа во употреба архитектите од чилеанското биро jba!

Архитектите ги дизајнирале Floreal апартманите како зграда П + 7, а на приземјето е сместен комерцијалниот дел. Едноставните бетонски и стаклени форми на овој кат послужиле како совршена основа за подигнување на компактна структура во форма што доби отвори во редовна решетка од 4 × 7.

fasada1

Сепак, она што ја прави интересна оваа фасада е дека е изработена од дрво, односно ленти што се испреплетуваат, и хоризонтално и вертикално. Ова ги направи терасите јасно искривени, а целата зграда беше природна и ненаметлива, иако привлече погледи.

fasada2

И другите фасади добија третман што го поддржува предниот дел на булеварот. Тие се направени од сиви панели, така што се прави контраст во однос на дрвените ленти, што ја подобрува нивната природна текстура. Поврзувањето на овие две фасади е направено преку фин детал, односно една дрвена лента беше нацртана низ целата ширина на фасадата, која не само што ги нагласи катовите, туку и визуелно е пресечена преголемата сива површина.

На фасадата се користеле ленти од дрво, кои биле третирани со специјални материјали кои ја подобруваат отпорноста на овој природен материјал.

fasada3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top