Насловна / Вести / Генерациски јубилеј кој вреди да се одбележи – 45 години градежништвото ги држи во топ форма

Генерациски јубилеј кој вреди да се одбележи – 45 години градежништвото ги држи во топ форма

JON_9023

Генерација која пред 45 години беше една од најдобрите на Градежниот факултет, сите млади и полни со ентузијазам, подготвени да остават свој печат на делата со кои и денес се гордеат. Станува збор за генерација од 33 машки и само три девојки, градежници, кои работата и ден денес ги држи во топ форма. Оваа година, иако во намален број поради несакани причини, сепак во добро расположение, тие прославија 45 години од апсолвирањето на Градежниот факултет во Скопје. Секој од нив напредувал во изборот на својот животен пат, некои биле директори, други проектанти и истражувачи, но и професори дури до Стенфорд Универзитетот во Америка. А денес, сите уживаат во пензионерските денови, а на прославата заедно со своите животни сопатници и колегите се присетуваа на сите доживувања од времето на студирањето, разговараа за пензионерските денови.

JON_9004

Добре Тасевски раскажува за тоа дека биле една од најобрите генерации до 1971 година, што пак се потврдува со успесите кои ги имаат постигнато. „Во исто време шестмина ги завршивме предавањата и испитите, а во рок од една година сите дипломиравме. Бевме една одлична генерација, сите скромни и посветени на студиите. Од денешен аспект се гледа дека многу сме постигнале. Некои станаа директори, проектанти, професори, а колегата Пане Стојанов заврши како професор на Стенфорд Универзитетот во Америка. Навистина ми е жал што некои од колегите повеќе не се меѓу нас, но тие што сме тука вреди на оваа 45-годишнина да се собереме и да се дружиме“, вели Тасевски.JON_9013 JON_9014 JON_9015

Васил Митанов, професор на Градежниот факултет, кој ужива во пензионерските денови, се присетува на сите свои први работни задачи, но како најтежок го памети стравот што го имал како асистент пред првиот час со студентите. „Не можам да одвојам еден или друг објект што ми е драг затоа што тие сите се исти и на сите се работи со исто внимание“, вели Митанов.JON_9016 JON_9034 JON_9038 JON_9096 JON_9100 JON_9105 JON_9062 JON_9113 JON_9087 JON_9035 JON_9036 JON_9081 JON_9058

На средбата со своето присуство чест на генерацијата и укажа и актуелниот декан на Градежниот факултет Милорад Јовановски.JON_9033 JON_9108

До следната дружба, на 50-годишнина, градежниците ќе уживаат во пензионерските денови и во гледањето на фотографиите од оваа средба.JON_9026

Испрати коментар

Scroll To Top