Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 519)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Професори од ФЕИТ преку „спин-оф“ компанија до значајни иновации

Професори од ФЕИТ преку „спин-оф“ компанија до значајни иновации

Група професори од „Електро“ својата идеја ја претворија во готов производ. Направија компјутерски систем кој ќе ги намали сметките за електрична енергија на индустриските капацитети. Со пари од Фондот за иновации ја отворија „Смарт-тек“, академска спин-оф компанија. Планираат нивниот изум ...

повеќе »

Рекордни нивоа на емисија на стакленички гасови 30 години по ред

Рекордни нивоа на емисија на стакленички гасови 30 години по ред

Стакленичките гасови во атмосферата достигнаа рекордно ниво во 2014 година, со непрекинато влошување на климатските промени кои ја прават планетата поопасна за идните генерации, објави Светската метеоролошка организација (WMO). „Секоја година гледавме како времето истекува. Мораме веднаш да дејствуваме со ...

повеќе »

Exxon Mobil под истрага поради скандал поврзан со климатските промени

Exxon Mobil под истрага поради скандал поврзан со климатските промени

Во САД, обвинителот на државата Њујорк покрена истрага против американската нафтена компанија Exxon Mobil под сомневање дека компанијата ја лажела јавноста за ризиците поврзани со климатските промени, како и своите инвеститори за начинот на кој тие ризици би можеле да го загрозат ...

повеќе »

Најголемиот фузионен реактор на планетата наскоро почнува со работа

Најголемиот фузионен реактор на планетата наскоро почнува со работа

Доколку стеларатор ви звучи како извор на енергија од некој стрип или научно-фантастичен серијал, не сте згрешиле многу. Тое е всушност најголемиот нуклеарен фузионен реактор на светот и почнува со работа кон крајот на месецов. Сместен е на институтот „Макс Планк“ ...

повеќе »

Балкански форум за енергетика и инфраструктура

Балкански форум за енергетика и инфраструктура

На 10-ти и 11-ти ноември, во Загреб, Хрватска, се одржува Балканскиот форум за енергетика и инфраструктура (Balkan Energy & Infrastructure Investment Forum). На форумот ќе се разговара за националната и регионалната стратегија за развојот на инфраструктурата и енергетиката, финансирањето на ...

повеќе »

Европска конференција за гасот во Женева

Европска конференција за гасот во Женева

Од 17-ти до 19-ти ноември, во Женева, Швајцарија, ќе биде одржана европска есенска конференција за природниот гас. Во рамките на конференцијата ќе се зборува за глобалната состојба во енергетиката, падот на цената на нафтата на светскиот пазар, како и поврзувањето ...

повеќе »

Машина која „јаде“ автомобили

Машина која „јаде“ автомобили

Депониите за автомобили не се некои интересни места. Познати уште како автомобилски „гробишта“, тие се запустени со по некој пес и чувар. Но, кога целата таа метална маса настојувате повторно да ја употребите, тогаш нештата стануваат интересни. А огромна машина ...

повеќе »

Кората од портокал како средство за чистење на океаните од жива?

Кората од портокал како средство за чистење на океаните од жива?

Индустрискиот отпад и кората од портокал наскоро би можеле да станат неопходен дел од борбата против штетната контаминација на живата. Доктор Џастин Чалкер од универзитетот Флиндeрс (Flinders University) го измисли новиот нетоксичен полимер составен главно од сулфур и лимонен – достапни нуспроизводи ...

повеќе »

Англија – рушење мост, чистење шут и непречен сообраќај за 15 часа

Англија – рушење мост, чистење шут и непречен сообраќај за 15 часа

За нешто повеќе од 15  часа градежниците во Бедфордшир во Англија го срушиле мостот, го исчистиле теренот, и го оспособиле повторно автопатот за сообраќај. Сериозна екипа со добра механизација и 15 часа – се што е потребно за оваа операција. Хидрауличката ...

повеќе »
Scroll To Top