Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 520)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Шведска е првата европска држава која нема да користи фосилни горива

Шведска е првата европска држава која нема да користи фосилни горива

Шведските власти изјавија дека во наредниот период ќе се обидат државата да обезбедува енергија исклучиво од обновливи извори, додека фосилните горива би биле исклучени во целост. Имено, Шведска во наредниот период планира да вложи најмалку 360 милиони евра за развој ...

повеќе »

Македонија единствена земја без либерализиран енергетски пазар?

Македонија единствена земја без либерализиран енергетски пазар?

Македонија може да биде  единствена земја каде  на  потрошувачите им е оневозможено да одберат снабдувач на електрична енергија. Домаќинствата се принудени да останат во зарбеништво до 2020 година, стои во Извештојот на Европската енергетска заедница. Во делот посветен за земјава ...

повеќе »

БП се уште ја плаќа штетата за катастрофата во Мексиканскиот залив

БП се уште ја плаќа штетата за катастрофата во Мексиканскиот залив

British Petroleum ќе плати казна повисока од 20 милијарди УСД за скоро сите тужби за излевањето на нафтата во Мексиканскиот залив во 2010 година, што претставува најголема корпоративна спогодба од овој вид во историјата на САД. Спогодбата која предвидува плаќања во ...

повеќе »

“Net Zero” населба во Бостон

“Net Zero” населба во Бостон

Бостон стана побогат за една “Net Zero” населба (населба во која се произведува целокупната потребна енергија). Користени се најнови технологии, соларна енергија, системи за собирање на дождовница, зелени покриви и прозорци со тројно застаклување. Архитектите од студиото “Interface Studio”  се ...

повеќе »

Бразил ќе ги намали емисиите на стакленички гасови за 43% до 2030 година

Бразил ќе ги намали емисиите на стакленички гасови за 43% до 2030 година

Како свој придонес кон претстојниот нов договор за климата на ОН, Бразил вети дека ќе ги намали емисиите на стакленички гасови за 43% до 2030 година. Овие планови на земјата ги објави претседателката на Бразил Русеф во говорот на Општото ...

повеќе »

Модерна зграда во Њујорк со строги стандарди за квалитетот на воздухот

Модерна зграда во Њујорк со строги стандарди за квалитетот на воздухот

Жителите на една зграда во Њујорк ќе имаат чувство како да живеат на планина, во предел со чист и свеж воздух. Шеснаестакатната зграда, дело на дизјанерското студио „БКСК Архитектс“ и градежната фирма „Енбо“, на своите станари ќе им овозможи да дишат ...

повеќе »

Швајцарија забранува продажба на „фризираните“ Фолксвагени

Швајцарија забранува продажба на „фризираните“ Фолксвагени

Одлуката за привремена забрана на продажбата на возила од групата Volkswagen, опремени со спорниот софтвер кој ги лажира податоците за емисијата на штетни гасови за време на еко-тестот, во Швајцарија стапи на сила на 5ти октомври, соопшти Здружението за патишта (OFROU). ...

повеќе »

Во Хрватска масовно се купуваат енергетски ефикасни апарати за домаќинство

Во Хрватска масовно се купуваат енергетски ефикасни апарати за домаќинство

Фондот за заштита на животната средина и енергетска ефикасност веќе објави втор Јавен повик за кофинансирање на енергетски ефикасни апарати за домаќинство од енергетската класа А+++. Интересот кај граѓаните е огромен. Кофинансирањето се реализира со доставување на документацијата до Фондот, ...

повеќе »

Октобер фест – органски колбаси и био пиво

Октобер фест – органски колбаси и био пиво

Шестнаесет дена на прекумерно забавување на најголемата народна фешта во светот . Може ли таква прекумерна веселба да помине без загадување на околината? Тешко, но, сепак е можно. Минхенскиот Октоберфест доби статус на „зелен“ настан од големи димензии, а во 1997 ...

повеќе »
Scroll To Top