Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 510)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Во Струмичко помасовно се користи енергијата од сонцето

Во Струмичко помасовно се користи енергијата од сонцето

Во Струмичко почнува масовно да се користи соларната енергија во индивидуалните и комерцијалните објекти. Според очекувањата, над 70 отсто можат да изнесуваат заштедите со користењето на овој вид на обновлива енергија, а основното училиште „Сандо Масев“ од Струмица е меѓу ...

повеќе »

Пониска емисија на јаглерод диоксид од европските земји

Пониска емисија на јаглерод диоксид од европските земји

Емисиите на јаглероден диоксид од фосилни горива забележуваат пад од 2,5% во земјите од Европската Унија, објавува Eurostat. За споредба, во 2012 емисиите се намалиле за 1,6% во однос на претходната година. Највисоки емисии во 2013 година забележале Германија, Велика Британија ...

повеќе »

Сушите во Јужна Америка ќе го раздвижат светскиот пазар на храна

Сушите во Јужна Америка ќе го раздвижат светскиот пазар на храна

Најновите податоци на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) покажуваат дека сушата во Латинска Америка ќе ја поскапи храната на светските пазари. Од оваа организација предупредуваат дека поради малата понуда на земјоделски производи пазарите ќе бидат нестабилни, а тоа ...

повеќе »

Г7: Европа останува зависна од рускиот гас

Г7: Европа останува зависна од рускиот гас

Европа со години ќе биде оптоварена со зависноста од рускиот гас, заклучија министрите за енергетика на групата седум индустриски најразвиени земји Г7 на состанокот во Рим, осудувајќи го користењето на енергијата како средство за политички притисок. Министрите ветуваат дека ќе ја ...

повеќе »

Италија продолжува да ја поддржува изградбата на „Јужен тек“

Италија продолжува да ја поддржува изградбата на „Јужен тек“

Италија ќе продолжи да ја поддржува изградбата на рускиот гасовод „Јужен тек“, кој останува стратешки проект, изјавила италијанската министерка за економски развој Федерика Гвидо. „Ја поддржуваме реализацијата на гасоводот „Јужен тек“. Ова е проект кој останува стратегиски не само за нашата ...

повеќе »

AIRPod – автомбил на иднината?

AIRPod – автомбил на иднината?

Мал, евтин, не загадува и има футуристички дизајн. Сите овие особини ги поседува AIRPod, автомобилот што можеби ќе одбележи пресвртница во урбаниот транспорт. Прави трошоци од само едно евро на 200 изминати километри, и нема да ги остави рамнодушни учесниците во ...

повеќе »

Зелени покриви на автобуските постојки во Британија

Зелени покриви на автобуските постојки во Британија

Во Британија во тек е рекламна кампања за озеленување на покривите на автобуските постојки, со цел симболично да се влијае на загадувањето предизвикано од сообраќајот. Овие покриви се пониски за 10% од стандардните, запираат дел од цврстите честички на издувните ...

повеќе »

Големи предизвици за снабдувањето со енергенти на ЕУ

Големи предизвици за снабдувањето со енергенти на ЕУ

По повод десетгодишнината од влегувањето на Чешка во Европската Унија, на 30 април, на бизнис форумот во Чешка и Словачка присуствуваше и претседателот на Европскиот совет Херман Ван Ромпуј, кој во таа пригода изјави дека ЕУ не смее да си ...

повеќе »

„Самсунг“ и „Даеву“ ќе инвестираат во хрватскиот електроенергетски сектор

„Самсунг“ и „Даеву“ ќе инвестираат во хрватскиот електроенергетски сектор

„Самсунг“ и „Даеву“ ќе инвестираат една милијарда евра во новиот блок од термоцентралата Пломин, пишуваат хрватските медиуми. По две години преговори, добиени се три обврзувачки понуди за изградба на третиот блок на термоцентралата Пломин, а како што истакнаа од ХЕП ...

повеќе »
Scroll To Top