Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 530)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Првиот турски соларен автобус во Истанбул

Првиот турски соларен автобус во Истанбул

Турската компанија за јавен превоз (IETT) го претстави првиот турски соларен автобус на конференцијата за новинари која се одржа на 19ти август. Компанијата свечено го презентираше ова пилот возило и ги претстави своите планови з апуштање во употреба на уште ...

повеќе »

Чамец од пластични шишиња – ефтин и безбеден

Чамец од пластични шишиња – ефтин и безбеден

Вајо Каблиновиќ од Ваљево, Србија дошол на идеја да го искористи отпадот во вид на пластични шишиња за да создаде нешто корисно. И направил чамец. За тоа му биле потребни 300 пластични шишиња и алуминиумска конструкција. Пловилото е испитано, а ...

повеќе »

Пуштена во погон најголемата соларна централа во Австрија

Пуштена во погон најголемата соларна централа во Австрија

Компанијата Sonnquest  во соработка со австриската компанија за енергија Wien Energie  на крајот на август ја пушти во погон најголемата соларна електрична централа во Австрија. Централата се наоѓа во индустрискиот град  Guntramsdorf  недалеку од Виена. Инсталираната моќност изнесува 2MW, обезбедени ...

повеќе »

За приватните сопственици на шуми во Хрватска, до 1 милион евра

За приватните сопственици на шуми во Хрватска, до 1 милион евра

На приватните сопственици на шуми во Хрватска ќе им бидат на располагање 92,9 милиони евра европски пари наменети за вложување во шумските подрачја и подобрување на одржливоста. Активностите ќе бидат спроведени во рамките на програмата за рурален развој до 2020 ...

повеќе »

Откриено најголемото наоѓалиште на природен гас во светот?!

Откриено најголемото наоѓалиште на природен гас во светот?!

Италијанската енергетска компанија Eni тврди дека го пронашла едно од најголемите наоѓалишта на природен гас, што се наоѓа на брегот на Египет. Областа била 1450 метри под површината и опфаќала 100 квадратни километри. Според Eni, овде е можно да има резерви ...

повеќе »

Подвиг на малиот град – од колапс до енергетска револуција

Подвиг на малиот град – од колапс до енергетска револуција

Varese Ligure е мал италијански град во провинцијата La Spezia, кој веќе одамна зачекорил во 21. век, ориентирајќи се кон обновливите извори на енергија. На тој начин градот се извлекол од тоталната економска пропаст. Денес местото е одржлива туристичка дестинација, позната ...

повеќе »

Германија заработува милиони евра од отпад

Германија заработува милиони евра од отпад

Багери туркаат планина од ѓубре и едноставно во земја го закопуваат она што се собрало во кантите за смет на граѓните. На небото прелетуваат големи јата птици. Малку подоцна, на депонијата можат да се забележат луѓе со пластични кеси. Тие ...

повеќе »

Со Google дознајте дали соларниот покрив за вашиот дом е исплатлива инвестиција

Со Google дознајте дали соларниот покрив за вашиот дом е исплатлива инвестиција

Компанијата Google учествува во проект вреден над две милијарди долари од областа на обновливите извори на енергија. Овој пребарувач одлучил да ја мапира количината на сончева светлина која паѓа на секој покрив, и така да им помогне на луѓето во ...

повеќе »

Во Европа пристигна првиот автомобил на Тојота со погон на водород

Во Европа пристигна првиот автомобил на Тојота со погон на водород

Моделот на Тојота, Mirai, првиот комерцијален автомобил со погон на водород веќе пристигна во Европа, поточно во Белгија и Британија.  Единствениот продукт на согорувањето кој овој автомобил го емитува во атмосферата е водената пареа. Се  очекува автомобилот да биде во ...

повеќе »
Scroll To Top