Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 517)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Во Швајцарија претставен авион на соларен погон

Во Швајцарија претставен авион на соларен погон

Вчера во Паерн, Швајцарија, беше претставен експерименталниот авион со човечки екипаж, кој ќе се движи со помош на сончева енергија. Авионот „Солар импулс 2“, чии електрични мотори со пропелери се полнат со помош на фотоволтаични ќелии, е конструиран од швајцарските конструктори ...

повеќе »

Природни клима уреди од теракота

Природни клима уреди од теракота

Користењето на глина за ладење по природен пат е позната low-tech метода која се користи со векови. Швајцарскиот дизајнер Tibo Faveri го користи токму овој концепт и прави природен и едноставен клима уред кој користи глина и испарување во функција на ладење ...

повеќе »

Ротирачка куќа во Австралија

Ротирачка куќа во Австралија

Оваа куќа ги обединува концептите на одржливиот развој, обновливите извори на енергија и енергетската ефикасност. John Andriolo имал желба да направи дом кој постојано ќе го следи сонцето, и бил упорен во напорите да ја оствари. Girasole е првата ротирачка ...

повеќе »

Францускиот енергетски регулатор за изградба на ветерни централи

Францускиот енергетски регулатор за изградба на ветерни централи

Францускиот енергетски регулатор CRE му советуваше на енергетскиот гигант GDF Suez да изгради два офшор ветерни паркови. Оваа препорака не е обврзувачка, и државата може оваа зделка да му ја додели на некој друг конзорциум, како на пример EdF Energies Nouvelles. Државната ...

повеќе »

Со мониторинг на потрошувачката на енергија до сериозни заштеди

Со мониторинг на потрошувачката на енергија до сериозни заштеди

Со воведување системи за мониторинг и управување на потрошувачката на електрична енергија, домашните компании очекуваат да постигнат заштеди и до 30%, и значително да ја подобрат конкурентноста. Имплементацијата  на системите се врши во рамките на проектот за индустриски менаџмент на ...

повеќе »

Неизвесност за проектот „Јужен поток“

Неизвесност за проектот „Јужен поток“

Kарлос Паскал, висок американски дипломат и поранешен пратеник за меѓународни енергетски прашања, изјави дека  политичката криза во Украина довела до одлука во Брисел за целосно запирање на  работењето на процесите во врска со изградбата  на гасоводот „Јужен поток“. „Овој гасовод не ...

повеќе »

Пораст на емисиите на CO2 од германските термоцентрали

Пораст на емисиите на CO2 од германските термоцентрали

Минатата година, 30 најголеми термоцентрали во Германија ја зголемиле својата емисија на  CO2 за 4,6%, достигнувајќи ја бројката од 239  милиони тони стакленички гасови. Ова го покажува истражувањето спроведено од германскиот Oeko-Institut, кој патем сериозно ги критикува ниските цени на дозволите ...

повеќе »

Природна светлина и во затворените простории?

Природна светлина и во затворените простории?

Истражувачкиот проект Coelux со финансиска поддршка од Европската Унија, ќе придонесе за комерцијална достапност на технологијата што симулира дифузија и пренос на сончевата светлина низ атмосферата, со физички и оптички ефекти на природната светлина, во затворените простории. Се очекува технологијата да биде ...

повеќе »

Загриженост поради вулканот во Еквадор

Загриженост поради вулканот во Еквадор

Активноста на вулканот предизвикува загриженост во Еквадор. Минатата седмица вулканот исфрлал пепел и чад до височини од дури 10 километри. Експертите зборуваат за експлозија која траела цели пет минути. Вулканот Тунгурауа се наоѓа на 130 километри јужно од главниот град ...

повеќе »
Scroll To Top