Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 540)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Меѓународен саем за ОИЕ, ќе се одржи во март во Белград

Меѓународен саем за ОИЕ, ќе се одржи во март во Белград

Саемот „Solar & Biomasa i ThermAQUA“ ќе се одржи од 12 до 14 март во центарот „BelExpo“ во Белград, во организација на „ICM international“. Излагачи на овој саем можат да бидат компании од областа на соларната, геотермалната, енергијата од биомаса, ...

повеќе »

Во Лондон отворен најголемиот соларен мост во светот

Во Лондон отворен најголемиот соларен мост во светот

Централаната железничка станица Blackfriars во Лондон е сопственик на најголемиот соларен мост на светот. Мостот содржи 4400 фотоволтаични модули, а проектот е заедничка инвестиција на Англиската железничка мрежа и компанијата Solarcentury. На овој начин се обезбедува над 50% од енергијата ...

повеќе »

„Антинагради“ за Gap и Газпром

„Антинагради“ за Gap и Газпром

За време на одржувањето на Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија, здружението Berne Declaration и швајцарскиот огранок на Greenpeace ги доделија наградите “Public Eye” за 2014 година. Овие „антинагради“ се доделуваат на компаниите за кршење на човековите права, занемарување на ...

повеќе »

Инспекции во македонските рудници

Инспекции во македонските рудници

Компанијата „Индо минерали  и метали“ има обврска најдоцна за 15 дена до Министерството за животна средина и просторно планирање  да го достави проектот за покривање на каналите за пренос на јаловина. Транспортот на јаловината се одвива низ урбана средина и ...

повеќе »

Зелената енергија наспроти индустрискиот развој

Зелената енергија наспроти индустрискиот развој

Германскиот министер за економија и енергетика смета дека поместувањето на германската енергетика кон обновливи извори веќе ја доведе тамошната економија на граница на издржливост. Поддршката на зелената енергија, според него, мора да ги помине суштинските реформи за да се спречи ...

повеќе »

Во Берлин започна “Зелената недела”

Во Берлин започна “Зелената недела”

Во Берлин веќе е во тек 79-та Зелена недела. На најголемиот саем за аграр и исхрана во светот се презентираат 1.650 излагачи од 70 земји. Во халите на саемот посетителите на многуте штандови можат да пробаат специјалитети од целиот свет или ...

повеќе »

Нови проекти во североисточниот плански регион

Нови проекти во североисточниот плански регион

Центарот за развој на североисточниот плански регион потпиша договор за соработка со Германско друштво за меѓународна соработка за четири проекти: изградба на инфраструктура во индустриската зона во кумановското село Речица, промоција на туризмот и изработка на техничка документација за едно ...

повеќе »

Донесен законот за гасоводната делница Клечовце – Штип

Донесен законот за гасоводната делница Клечовце – Штип

Парламентот  го изгласаа Законот за реализација на инфраструктурниот проект за изградба на магистрален гасовод, делница Клечовце – Блок-станица 5, во близина на Штип, по скратена постапка. Заменик министерот за финансии Ардиан Џеладини образложи дека проектот е врз основа на преговорите меѓу ...

повеќе »

Богданци меѓу најуспешните општини во енергетската ефикасност

Богданци меѓу најуспешните општини во енергетската ефикасност

Во рамките на УНДП проектот “Енергетска ефикасност преку меѓуопштинска соработка”, општината Богданци се најде во групата прворангирани 13 општини според остварените резултати. Покрај останатите седум земји вклучени во реализацијата на проектот, Република Македонија беше успешно претставена како земја која може да ...

повеќе »
Scroll To Top