Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 550)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Архитектонска убавица во шума

Архитектонска убавица во шума

Ве водиме во прекрасната куќа скриена во шумите на Гватемала, која е проектирана од архитектите од студиото Solis Colomer. Со прозорците што се протегаат од подот до покривот сопствениците се во постојан контакт со природата. Домот е отворен, прозрачен и светол, ...

повеќе »

ABB испорачува опрема за енергетски ефикасни возови

ABB испорачува опрема за енергетски ефикасни возови

Швајцарската компанија „Stadler Rail“, која се занимава со производство на возови, ја ангажирала компанијата ABB за реализација на проектот за енергетски ефикасни возови во Европа и САД. Компанијата ABB со опрема ќе ги снабдува возовите што се наменети за Калифорнија, Шпанија, Холандија ...

повеќе »

Отпадот од стеблото на портокалите – квалитетна звучна изолација

Отпадот од стеблото на портокалите – квалитетна звучна изолација

Истражувачи од Шпанија успеале да го претворат отпадниот материјал од стеблото на портокал во материјал за звучна изолација со високи перформанси. Новиот материјал е многу поеколошки за производство и подобар е во поглед на звучната изолација во споредба со конвенционалните ...

повеќе »

Ова е најскапата новоградба во Загреб

Ова е најскапата новоградба во Загреб

Новата деловно-станбена зграда во Загреб на Медулиќева улица, наскоро ќе биде целосно готова, но сите станови се веќе распродадени. Цената по квадрат е неверојатни 4.000 евра и тоа е убедливо најскапиот станбен квадрат во Хрватска а веројатно и во регионот. ...

повеќе »

Евтина градба за 160 евра по квадратен метар

Евтина градба за 160 евра по квадратен метар

Инженерот Игор Царевиќ, во рамките на акцијата „Gradimo srcem“ на компанијата „Sip tehnolodži“, со својот тим изгради куќичка пред хала 3 на Белградскиот саем за помалку од еден ден. Цената на изградба на објектот во сива фаза е меѓу 160 ...

повеќе »

Конференција REMOO во Будва

Конференција REMOO во Будва

На 23 и 24 септември 2015 година во Будва ќе се одржи петтата Меѓународна REMOO конференција „Tehnological, Modeling and Experimental Achievements in Energy Generation Systems“. На конференцијата ќе бидат презентирани трудови од областа на енергетиката, а сите заинтересирани ќе можат да ...

повеќе »

Кои се најголемите електрични централи во светот?

Кои се најголемите електрични централи во светот?

На листата од 10-те најголеми електрични централи во светот, се наоѓаат дури осум хидроцентрали кои се неприкосновени на првите пет места, и две нуклеарки. Интересно е дека меѓу овие десет најголеми централи, три се лоцирани во Кина и две во ...

повеќе »

ЕУ бара добавувачи на енергенти

ЕУ бара добавувачи на енергенти

Комесарот за енергетика и клима на Европската Унија, по одржаниот самит на европските министри за енергетика во Латвија, поточно во Рига, изјави дека ЕУ подготвува вонреден план casino online со цел да ги подготви земјите членки за каков било прекин ...

повеќе »

Кампања за ослободување од електричниот отпад

Кампања за ослободување од електричниот отпад

„Старо донеси, ново однеси“ гласи мотото на новата едномесечна кампања на „Техномаркет“ и „Нула отпад“, преку која ќе се даваат вредносни ваучери за старите, нефункционални електронски и електрични апарати од домаќинствата. Кампањата е во согласност со Законот за управување со електрична и електронска ...

повеќе »
Scroll To Top