Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 490)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Можност за изградба на фотоволтаични централи со повластена тарифа

Можност за изградба на фотоволтаични централи со повластена тарифа

Квотата за фотоволтаични централи со повластена тарифа на произведената електрична енергија сеуште не е пополнета. Регулаторната комисија за енергетика соопшти дека се слободни 189,5kW  за фотоволтаични електроцентрали со инсталирана моќност помала или еднаква на 50kW, како и 107 kW за ...

повеќе »

Каде завршуваат батериите од електричните автомобили?

Каде завршуваат батериите од електричните автомобили?

Едно од прашањата кое го поставуваат противниците на електричните автомобили е „што се случува со батериите кога ќе се демонтираат од овие автомобили“? Дали завршуваат на депониите или одат во претходно планиран процес на рециклирање? Познато е дека батериите од ...

повеќе »

Десет години по Олимпијадата во Атина, спортските терени во очајна состојба

Десет години по Олимпијадата во Атина, спортските терени во очајна состојба

  Голем број од спортските терени и содржини специјално изградени за Олимписките игри кои се одржаа  од 13 до 29 август 2004 година, се крајно запоставени и воопшто не се одвојуваат средства за нивно одржување.  Во моментот Грција има други грижи и ...

повеќе »

Облакодерот „Leatop Plaza“ прва LEED Gold сертифицирана зграда во Јужна Кина

Облакодерот „Leatop Plaza“ прва LEED Gold сертифицирана зграда во Јужна Кина

Овој облакодер висок 270 метри е завршен во 2012 година, со највисоки приоритети  по однос на прашањата за енергетска ефикасност, и токму затоа е првиот објект во Јужна Кина со LEED ( Leadership in Energy & Environmental Design) Gold сертификат. Објектот ...

повеќе »

Од први јануари либерлизација и во категоријата домаќинства

Од први јануари либерлизација и во категоријата домаќинства

Граѓаните имаат уште неполни три месеци за размислување пред да одлучат кој ќе ги снабдува со електрична енергија од 1 јануари идната година, кога и домаќинствата излегуваат на слободниот пазар на енергија. Последниот рок за избор на снабдувач за 630.000 ...

повеќе »

Забележани генетски мутации на флората и фауната кај Фукушима

Забележани генетски мутации на флората и фауната кај Фукушима

Научници во зоната на несреќата, што пред три години се случи на нуклеарната електрана Фукушима 1 во Јапонија откриле растенија и животни со гентски мутации. Кај видот Pseudozizeeria maha - пеперутка, инаку најмногу расространета во Јапонија, забележително се намалени димензиите на телото, ...

повеќе »

Попова Кула прераснува во соларен парк

Попова Кула прераснува во соларен парк

На 21 градежна парцела во индустриската зона Попова Kула кај Демир Kапија, кои беа продадени по пат на електронско јавно наддавање, никнаа фотоволтаични централи, кои започнаа со производство и дистрибуција на електрична енергија од сончевата енергија. - Големата заинтересираност за изградба ...

повеќе »

До 2020 година Пекинг ќе ја забрани упоребата на јаглен

До 2020 година Пекинг ќе ја забрани упоребата на јаглен

Додека целата земја се бори со смртоносните нивоа на загадување на воздухот, Пекинг објави дека до крајот на 2020 година ќе ја забрани употребата на јаглен. Кијата на Пекинг за заштита на животната средина неведува дека наместо јагленот, градот може ...

повеќе »

Во Британија затворени четири нуклеарни реактори поради дефект

Во Британија затворени четири нуклеарни реактори поради дефект

Британските власти соопштија дека четири нуклеарни реактори на северот на земјата нема да работат најмалку осум недели поради дефект. Два реактори се затворени во нуклеарната централа Хејшам, поради дефект утврден при редовните инспекциски контроли, додека уште два реактори во централата ...

повеќе »
Scroll To Top