Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 518)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Најголемиот брод на светот

Најголемиот брод на светот

Титаник изгледа како јахта во однос на овој брод, кој е поголем и од најголемиот носач на авиони. Се работи за „Pioneering spirit“, најголемиот брод на светот. Долг е 382 метри и широк 124 метри, и на него би можеле ...

повеќе »

Во Бразил трае една од најголемите еколошки катастрофи

Во Бразил трае една од најголемите еколошки катастрофи

Во почетокот на ноември, на југоистокот од Бразил пукна брана која ги задржувала отпадните води од рудник за железо и предизвика истекување на минералниот отпад. Токсичното цунами буквално потопило едно цело село, при што загинале најмалку 17 луѓе. Глетката била ...

повеќе »

Откриени околу 50 „градови духови“ во Кина

Откриени околу 50 „градови духови“ во Кина

Се чини невозможно да исчезне цел град, но токму тоа се случило во Кина. И тоа не еднаш, туку педесетина пати. Познатите „градови духови“ станаа дел од интернет-културата последната деценија, а Кина има доста ненаселени големи станбени блокови и пусти ...

повеќе »

Павилјон за игри од бамбус

Павилјон за игри од бамбус

Малезиската архитектка Елена Џамил изградила павилјон од бамбус  во ботаничка градина во Куала Лампур, кој содржи низи кои наликуваат на дрво и под направен од триесет и една подигната платформа. Џамил го дизајнирала „Бамбу плејхаус“ за ботаничката градина во паркот „Пердан“, ...

повеќе »

Следната година Косово започнува со изградба на нова термоцентрала

Следната година Косово започнува со изградба на нова термоцентрала

Управниот комитет на проектот „Термоцентрала Ново Косово„ ја избра американската компанија “Conter Global” за инвеститор на новата термоцентрала на Косово. Партнер во проектот е  Светска банка и вреди околу една милијарда евра. Почетокот на работите е предвиден за крајот на 2016, ...

повеќе »

Богатството на 782 најбогати луѓе може да обезбеди обновлива енергија за половина свет

Богатството на 782 најбогати луѓе може да обезбеди обновлива енергија за половина свет

Личното богатство на 782 најбогати луѓе на планетата, може да и обезбеди на Африка, Латинска Америка и речиси цела Азија 100% обновливи извори до 2030 година, се вели во извештајот на  „Friends of the Earth International“ објавен неодамна.  Некои од најважните ...

повеќе »

Светска сензација – пазар кој го посетиле 8 милиони луѓе во само една година

Светска сензација – пазар кој го посетиле 8 милиони луѓе во само една година

Дали пазарите во блиска иднина ќе бидат нова омилена типологија на архитектите, тешко е да се заклучи, но секако јасно е дека проектот на Winy Maas, за пазарот во Ротердам конкурира  за вистински спектакл. И успева во тоа. Архитектот Maas, познат ...

повеќе »

Половина од сите видови дрвја во Амазонија во опасност од изумирање

Половина од сите видови дрвја во Амазонија во опасност од изумирање

Истражувањето објавено во списанието Science Advances, прави споредба на старите карти и новите снимки од 1500 шумски предели, со цел проценка на бројот на видови дрвја кои веќе се загубени, и колку од нив ќе изчезнат до крајот на векот. ...

повеќе »

Минимум материјал – максимална носивост

Минимум материјал – максимална носивост

Системот SmartShell е дизајниран така да го прими оптоварувањето од снег и ветер со минимална маса на вграден материјал. Научниците од Универзитетот во Штутгарт, заедно со компанијата Bosch Rexroth смислиле паметно решение наречено  SmartShell. Се работи за лушпест носач кој е потпрен ...

повеќе »
Scroll To Top