Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 500)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

ЕУРО норми за возилата и загадувањето на амбиенталниот воздух: краток економски бенефит – долгорочни проблеми

ЕУРО норми за возилата и загадувањето на амбиенталниот воздух: краток економски бенефит – долгорочни проблеми

Патничките моторни возила веќе е јасно и докажано дека предизвикуваат низа последици по здравјето. Од најбаналните, како што е физичката неактивност, до повредите во сообраќајни несреќи неретко и со смртен исход. Посебно место пак, заземаат штетните последици од загадувањето кои ...

повеќе »

Заради надомест на штета „Фолксваген“ во САД ќе мора да произведува електрични автомобили

Заради надомест на штета „Фолксваген“ во САД ќе мора да произведува електрични автомобили

За да ја надомести штетата предизвикана со користењето специјален софтвер со кој се криело вистинското ниво на емисија на штетни материи, „Фолксваген“, германскиот производител на возила во САД, ќе треба да произведува електрични возила. Германкиот весник „Welt am Sonntag“ објавува ...

повеќе »

Дали литиумот ќе биде новата нафта?

Дали литиумот ќе биде новата нафта?

Bloomberg  јавува за голем пораст на цената на литиум карбонатот, индустрискиот литиум кој се користи за изработка на литиум-јонските батерии. Цените на овој материјал се повисоки за 46% во однос на минатогодишниот просек. Консултантите проценуваат дека во периодот  2015 – ...

повеќе »

Пет светски убавини скриени на дното од морињата

Пет светски убавини скриени на дното од морињата

Францускиот магазин Le Figaro, открива пет неверојатни места, надвор од секоја туристичка понуда, кои ќе Ви го одземат здивот. Единствениот проблем да се видат во живо овие убавини е што тие се длабоко на морското дно. На листата се скулптури, ...

повеќе »

Новата термоцентрала во Босна – двигател на економијата или товар за екологијата?

Новата термоцентрала во Босна – двигател на економијата или товар за екологијата?

Термоцентралата Станари кај Добој во БиХ, на почетокот на јануари започна со испорака на електрична енергија. Има капацитет од 300MW, користи локален јаглен од блискиот рудник, и се проценува дека годишно ќе испорачува околу 2.000 GWh електрична енергија на мрежа. ...

повеќе »

Европската комисија со финансиска поткрепа за ТПГ терминалот на Крк

Европската комисија со финансиска поткрепа за ТПГ терминалот на Крк

Европската Комисија им даде подршка на проектите кои го унапредуваат пристапот на глобалниот пазар за течен природен гас (ТПГ), меѓу кои се наоѓаат два проекти од Хрватска, најмладата членка на Унијата. Се работи за транзитниот гасовод Злобин – Слободница, и ...

повеќе »

Ветерот трет најзастапен извор на енергија во ЕУ во 2015

Ветерот трет најзастапен извор на енергија во ЕУ во 2015

Енергијата на ветерот во 2015 година во Европската Унија била трет најзначаен извор на енергија, веднаш по природниот гас и јагленот. Дури 11,4% од енергијата во сите 28 земји членки била обезбедена од ветерот, наспроти 21,1% од природен гас, односно ...

повеќе »

Инвестициски самит на земјите од Западен Балкан

Инвестициски самит на земјите од Западен Балкан

Европската банка за обнова и развој (EBRD) соопшти дека на 22-ри февруари 2016 година во Лондон ќе се одржи Инвестициски самит на Западниот Балкан. Како што се наведува во соопштението, целта на овој настан е да се истакнат потенцијалот и деловните ...

повеќе »

Нови геотермални електроцентрали ширум светот

Нови геотермални електроцентрали ширум светот

Американскиот портал ‘Renewable Energy World.com’, известува дека американската компанија Ormat Technologies започнала со комерцијална работа на четвртиот блок во геотермалната централа GTE Olkaria III во Кенија. Како што се истакнува, отсега вкупната моќност на овој геотермален комплекс изнесува  139 MW, наместо поранешните 29 MW.  Целокупната произведена ...

повеќе »
Scroll To Top