Насловна / Author Archives: Порта3

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Пет светски спортски сали кои изгледаат доста монументални

Пет светски спортски сали кои изгледаат доста монументални

Спортските и фитнес сали се неправедно запоставени, имајќи предвид дека во светот ги има доволно доста кои со својот изглед привлекуваат многу внимание. Се повеќе зад креациите на овие современи спортски објекти, стојат ценети архитектонски студија, кои достојни ги реализираат ...

повеќе »

Земјотресот во Скопје од 26 јули 1963 година

Земјотресот во Скопје од 26 јули 1963 година

На 26 јули 1963 година во 5 часот и 17 минути скопското епицентрално подрачје генерираше силен земјотрес со магнитуда ML = 6.1 – природна стихија, која предизвика големо разурнување на градот Скопје и однесе бројни човечки жртви. Тој бил почувствуван ...

повеќе »

Вилата К со поглед на финската шума и Балтичкото море

Вилата К со поглед на финската шума и Балтичкото море

Оваа куќа во близина на Хелсинки сместена е на карпестиот брег, гледа кон Балтичкото море и е со кровна форма која ја затскрива терасата од суровите ветришта. Локалните проектантски бироа Mer Architects и Ettala Palomeras Architects соработуваа на проектот за ...

повеќе »

10 најскапи вили и станови во 2017 година

10 најскапи вили и станови во 2017 година

Од куќата која се наоѓа на Бел Ер и која е прогласена за најскапа куќа која било когаш се нашла на листа на недвижности во САД, па се до единствени пентахуси кои беа на продажба во Сингапур или 250 години ...

повеќе »

Архитектонска репрезентација на free friday dress code

Архитектонска репрезентација на free friday dress code

Објектот на МЛ ГАРИ – MAYA со својата програмска содржина претставува синтеза од повеќе различни функции кои поради самата местоположба на објектот (длабоко вон урбана средина во близина на село Гари) беа неизбежни да се воспостават. Иако пред сè станува ...

повеќе »

„Гучи“ отвори исклучителен ресторан во Фиренца

„Гучи“ отвори исклучителен ресторан во Фиренца

Постои уште една убава вест за сите што сакаат хедонизам на највисоко можно ниво. Креативниот директор на „Гучи“, Алесандро Мишел, го започна проектот наречен Gucci Garden, а кој се наоѓа во Фиренца. Проектот има за цел да понуди различни искуства ...

повеќе »

IKEA дава одличен попуст за бремените жени, но пред тоа мора да направат нешто мошне бизарно

IKEA дава одличен попуст за бремените жени, но пред тоа мора да направат нешто мошне бизарно

Популарниот шведски производител на мебел IKEA повторно отиде чекор подалеку кога станува збор за маркетиншки активности. Тие се добро познати дека се далеку понапред во овој домен и ги поместуваат границите, но тие изгледа отишле и можеби малку предалеку овој ...

повеќе »

Современ регионален центар за ортопедија, физикална терапија…

Современ регионален центар за ортопедија, физикална терапија…

На Универзитетот „Американ колеџ“ во Скопје  под менторство на проф. м-р Викторија Еремеева од страна на м-р Силвија Шалева беше изработен магистерски труд на тема: Современ регионален центар  за ортопедија, советување и научно истражување во Република Македонија. Станува збор за ...

повеќе »

До совест само со казна

До совест само со казна

Досега многу пати покажавме дека совеста ни е на ниско ниво. Дури и тогаш кога гледаме (нацртано ни е) и читаме, едноставно се однесуваме како да не ни е грижа, можеби понесени од атмосферата дека секој може се и се ...

повеќе »
Scroll To Top