Насловна / Вести / Тибетaнската висорамнина зафаќа 15 отсто од светскиот мраз

Тибетaнската висорамнина зафаќа 15 отсто од светскиот мраз

Во Тибетaнската висорамнина, подножјето на планинскиот врв Меили и Кавакарпо, на 6.740 метри надморска височина, заробен е 15 отсто од светскиот мраз.

Ова е причината зошто научниците ја нарекуваат областа „трет пол“ затоа што ја чува најголемата залиха на снег и мраз по Арктикот и Антарктикот.

Кавакарпо продолжува да загрозува многу човечки животи, но сега со глечерот во неговата база рапидно се топи.

Tibet

Глечерот Мингјонг исчезнува брзо, што го прави еден од најбрзо исчезнатите глечери во светот.

Од 1970 година, тибетскиот глечер изгуби дури четвртина од мразот.

Меѓувладиниот панел за климатски промени (ИПЦЦ) се очекува да го објави својот извештај деновиве, при што научниците проценуваат дека преостанатите две третини од тибетскиот глечер ќе исчезнат до крајот на векот.

Дури и ако меѓународната заедница се договори за итни измени за спречување на глобалното затоплување, тибетскиот ледениот брег ќе продолжи да се топи.

Глечерот Мингјонг се нарекува замрзната азиска водена кула. Тој е извор на десетте најголеми реки во светот, Ганга, Брамапутра, Жолта Река, Меконг и Инд, кои снабдуваат со 1,6 милијарди луѓе со вода.

Мразот сега се топи речиси двојно побрзо од тоа во 1975-2000 година, кога просечната температура е пониска за еден степен Целзиусов.

Глечерите во регионот на Хималаите губат околу половина метар мраз на годишно ниво заради климатските промени предизвикани од човекот, откриле научниците.

Една од причините за брзо топење на мразот е што просечната температура во Тибетанската висорамнина, како и на Арктикот и Антарктикот, се зголемува за три пати побрзо од светскиот просек.

Доколку не се ограничат емисиите на стаклена градина, трите пола во светот очекуваат дополнителни пет степени на затоплување, предупредуваат експертите за клима.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top