Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност / Соларни бродови во Бока Которска?

Соларни бродови во Бока Которска?

arkki-solar-boat-sea
Енергетската ефикасност во заливот се планира значително да се подобри со бродови на соларен погон, кои ќе сообраќаат на релација Тиват-Херцег Нови. Општина Тиват веќе има изработено Студија, според која соларниот брод ќе има капацитет да превезува 50 патници, со непрекината автономна пловидба во времетраење од 10 часа. Студијата за одржлив поморски транспорт е изработена од страна на компанијата Blue Coach, и NGO Expeditio, и истата е финансирана од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР).

Извор: cdm.me

Испрати коментар

Scroll To Top