Насловна / Екологија / Шумите во Војводина на удар од климатските промени

Шумите во Војводина на удар од климатските промени

vojvodina-suma
Владата на Војводина соопшти дека во 2013 година е регистриран значителен обем на сушење шуми на територијата на Покраината. Како примарна причина за тоа наведени се екстремните климатски услови во изминатите две години, односно сушните и жешки лета и зими со екстремно ниски температури, се вели во соопштението.

Притоа е  побарано од  Покраинскиот секретаријат за земјоделие да предложи мерки за санација на настанатите штети и заштита на шумите.

Извор: plusinfo.mk

Испрати коментар

Scroll To Top