Насловна / Архитектура / Нов станбен комплекс во Рен, Франција

Нов станбен комплекс во Рен, Франција

Холандското архитектонско студио MVRDV дизајнираше станбен комплекс наречен Ascension Paysagère на сливот на две реки во западниот дел на Рен, Франција. Станува збор за стратешки простор помеѓу центарот на градот Рен и неговите тактилни зони на периферијата.

4

Во 2018 година, според француското списание l’Express Рен е најсоодветен град за живеење во Франција, кој во комбинација со новата железничка експрес TGV врска во 2017 година, доведе до континуиран раст на населението. Присуството на многуте историски јадра во центарот на градот го префрлија овој притисок на проширување нанадвор, барајќи периферијата да расте кон селата или по можност во височина со пријатен пристап кон згуснување. Позиционирана токму онаму каде што реката Ил се приклучува на Вилејн, спроти зелениот пловечки парк на Жардин, на крајот од сега веќе пешачката патека крај поштенската зграда Франсоа Митеран, високо видливата локација на Ascension Paysagère трагајќи по свое место зад густото блоковско ткаење.

3

Комплексот Ascension Paysagère од 12 ката и 10.550 квадратни метри обезбедува неопходен одговор на надворешниот раст на градот, обезбедувајќи 138 станови со различна типологија, вклучувајќи 37 социјални станови, шопинг центри и нови јавни зелени коридори покрај реката.

„Во Ascension Paysagère, испорачавме проект како што се надевавме дека ќе биде, и токму она што е потребно на оваа локација“, вели основачкиот партнер на MVRDV, Натали де Вриес. „Со реката и паркот отспротива, локацијата нуди прекрасна локација за живеење на луѓето. Предизвикот беше да се дозволи што е можно повеќе луѓе да живеат овде без да се уништат тие квалитети. Ова го правиме со создавање на ансамбл од две згради со силуети како мали ридови, покриени со тераси и балкони за да им овозможиме на жителите убави надворешни простори кои веќе се обезбедени со големи саксии за растенија и дрвја“.

11

Проектот на MVRDV е инспириран од природни геолошки формации, составени од два закривени кубуси со различни големини. Во близина на реката и на местата каде што проектот е најблиску до соседите, зградите се ниски, што го признава експанзивниот контекст со ниска станбена структура. Објектот постепено се издигнува во три врвови, достигнувајќи максимална висина од 12 ката во центарот на локацијата.

Фасадата ја нагласува поврзаноста со геологијата. Избраните материјали се мат и сјајни керамички панели во пет различни нијанси на сиво, поставени во стратификувани слоеви: близу до нивото на земјата и полесни и посјајни на горните нивоа.

На влезот на локацијата, поранешната реновирана даночна канцеларија е вклучена во урбанистички от план, со што јавниот плоштад претставува мешавина од три архитектонски периоди.

Проектот различни пристапи за да обезбеди одржливост и општествена одговорност. Згуснувањето на урбаноста ја намалува потребата на градот да се прошири во околниот пејзаж, а гаражите вклучуваат вкупно 210 квадратни метри за паркирање велосипеди, вклучително и посебни простори за товарни велосипеди и станици за електрично полнење за да се поттикнат поодржливи транспортни опции. 34-те станови во помалата зграда се завршени според стандардите за пасивни куќи, што им дава потенцијал да користат драстично помалку енергија од типичните станови. Многу од становите се со двоен или дури троен аспект, со прозорци на повеќе страни на зградата за да се овозможи вкрстена вентилација и одлични услови за природна светлина внатре.

13

Разновидната палета на типови станови е распространета низ проектот, вклучувајќи 37 социјални станови и 42 за средна класа корисници, со што проектот нуди нешто за луѓето од сите нивоа на приход и големини на семејството. Комуналните простори во зградите имаат завршна обработка со високи стандарди и се отворени за сите жители, третирајќи го секој станар подеднакво без оглед на цената или видот на нивниот стан. Со зеленото опкружување, локацијата на вода и прекрасните отворени простори, Ascension Paysagère е подготвен дополнително да ја додаде животната средина на Рен и може да послужи како демонстрација за тоа како градот може да ја задоволи моменталната побарувачка за домување.

14

Испрати коментар

Scroll To Top