Насловна / Вести / Научници идентификуваа нов природен феномен над Индискиот Океан

Научници идентификуваа нов природен феномен над Индискиот Океан

Атмосферските езера се нов природен феномен кој е идентификуван на небото над Индискиот Океан. Овие „езера“ се како базени кои се полни со влага. Тие се движат кон брегот на Источна Африка и носат освежувачки дожд во сувите низини.

Атмосферските езера се формираат во Индискиот Океан и го носат многу потребниот дожд во сувите области долж источниот брег на Африка. Овој метеоролошки феномен го откри професорот Брајан Мејпс од Универзитетот во Мајами.

ezera

Атмосферските реки привлекоа големо внимание оваа година кога Канада беше поплавена со влага, што предизвика поплави и лизгање на земјиштето. Атмосферските езера се помирна верзија на атмосферските реки. Тие потекнуваат како филаменти на водена пареа во Индо-Пацификот, област на морето што ги опкружува Индонезија и Филипините. Потоците на водена пареа се движат од западната страна на јужноазискиот монсун, а потоа се одвојуваат, создавајќи изолирана, концентрирана маса на водена пареа. Тие полека лебдат на небото и на крајот се поврзуваат со крајбрежните региони во близина на екваторот.

Мејпс и неговиот тим проучувале петгодишни сателитски податоци од Индискиот Океан и идентификувале 17 атмосферски езера кои траеле повеќе од шест дена. Тие се појавуваат во сите годишни времиња, обично на 10 степени од екваторот. Истражувачите велат дека тие можат да се појават надвор од екваторот, а понекогаш и да се претворат во тропски циклони.

Тимот планира да продолжи да ги проучува овие атмосферски езера за да утврди дали тие можат да се појават во други делови на светот и како би можеле да бидат погодени од климатските промени.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top