Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност / Кинезите градат нов блок во Костолац

Кинезите градат нов блок во Костолац

ТЕ Костолац Б
Прв пат по 25 години во Србија ќе стартува изградба на нов енергетски блок. Се работи за изградба на нова термоцентрала во Костолац со моќност од 350MW, и зголемување на капацитетот на копот Дрмно од 9 на 12 милиони тони јаглен годишно. Се очекува работите комплетно да бидат завршени во 2019 година, а министерот за енергетика на Србија, Зорана Михајловиќ истакна дека овој проект е од големо значење за националната енергетска стабилност.

Извор: elektroenergetika.info

Испрати коментар

Scroll To Top