Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност / Црна Гора гради голем енергетски објект, прв по три децении

Црна Гора гради голем енергетски објект, прв по три децении

cg_pljevlja
Во декември се очекува почетокот на изградбата на новиот блок на ТЕ Плевља. Тоа ќе биде прв голем енергетски проект по 31 година. Црна Гора има дефицит од електрична енергија, но во последните години се прават напори земјата да се трансформира во извозник. Веќе четири години во црногорскиот енергетски сектор се присутни италијански компании. Италијанската А2А има удел од 44% во производството, а Terna е сопственик на 22% од капиталот на електропреносниот оператор.

Извор: SEEbiz

Испрати коментар

Scroll To Top