Насловна / Вести / BMW воспоставува шема на рециклирање на истрошените батерии од електричните возила

BMW воспоставува шема на рециклирање на истрошените батерии од електричните возила

Германскиот производител на автомобили BMW во Кина воспоставува шема на рециклирање на своите отфрлени батерии од електричните автомобили. Една батерија од 100 kW h содржи околу 90 килограми никел, литиум и кобалт. Овие суровини главно можат да се реупотребат за нови ќелии, а со тоа се штедат ресурси и се намалуваат емисиите на јаглерод диоксид (CO2) за 70 %.

china1

Кина е најголемиот глобален пазар на електрични автомобили и се очекува да генерира околу 780.000 истрошени батерии  до 2025 година. Властите ги обврзале производителите да воспостават систем на следливост со цел да се осигура дека батериите можат да се рециклирааат. Регионалниот шеф на BMW, изјавил за медиумите дека ефикасносто користење на ресурсите е императив, не само поради влијанието врз животната средина туку и поради драматичниот раст на цените.

china3

 

Испрати коментар

Scroll To Top