Насловна / Архитектура / BIG поврзува три кули во Милано со најголемата урбана електрана во Италија

BIG поврзува три кули во Милано со најголемата урбана електрана во Италија

Започна изградбата на зградата на BIG која визуелно ќе ги поврзе кулите во градската област CityWave во Милано. Оваа зграда со кров со препознатлива закривена форма ќе биде и најголемата урбана фотоволтаична електрана во Италија.

BIG

Познатото данско студио ја дизајнираше четвртата зграда во оваа населба, во која веќе се подигнати кули, потпишани од Заха Хадид, Даниел Либескинд и Арата Исозаки.

BIG победи на конкурсот за изградба на четвртата зграда со проект што носи слоган „да заврши, а не да се натпреварува“, а нивната идеја била на крајот целиот кварт визуелно да се поврзе со последната зграда што ќе се гради овде.

BIG1

Зградата на BIG е, за разлика од другите, многу пониска. Со својот закривен покрив, визуелно го поврзува просторот и покрива голем заеднички простор.

Изградбата почна минатата недела, а BIG во исто време објави нови рендери на кои се гледа крошна целосно покриена со фотоволтаични панели.

Кровот ќе се протега до повеќе од 200 метри во должина, со околу 11 илјади квадратни метри фотоволтаични панели способни да произведат 1.200 мегавати годишно. BIG тврдат дека тоа е веројатно најголемиот урбан соларен кров во Европа.

BIG2

Говорејќи на предавање за време на неодамнешната Недела на дизајн во Милано, основачот на BIG Бјарке Ингелс рече дека од него било побарано да изгради една или две нови кули за да го комплетира соседството, но дека неговиот тим одлучил да оди по друг пат.

“Кога првпат ја обиколивме локацијата, излеговме на станицата наречена Три кули. Мислевме дека може да создаде непотребна конфузија ако има четири или пет кули одеднаш“, рече Ингелс.

BIG3

Така, BIG на крајот проектираше зграда од 12 и 22 ката, поврзана со закривена крошна. Ова создава врска меѓу кулите и создава нов влез во населбата што го интегрира CityLife со околните улици и инфраструктура.

Настрешницата ќе биде изработена од ламинирано дрво, а освен што ќе обезбеди сончева енергија, кривот ќе овозможи и собирање дождовница.

BIG4

Во рамките на зградата, која се простира на 63 илјади метри квадратни, ќе има деловни и малопродажни простори.

Западната зграда на приземјето ќе има конференциски центар со аудиториум со речиси 300 места, како и ресторан на врвот на зградата.

BIG5

Огромно скулпторско скалило визуелно ќе ги поврзе првите пет ката, додека серијата каскадни тераси под отворениот кров ги поврзуваат следните катови.

Источната зграда ќе има сличен распоред, но ќе има атриум и зимска градина на приземјето и првиот кат.

Двете згради ќе имаат внатрешни дворови кои обезбедуваат многу природна светлина и воздух.

CityWave веќе го доби платинестиот LEED сертификат и ќе се стреми да го добие GOLD WELL сертификат за квалитетот на животот во зградата, како и платинестиот WiredScore сертификат за поседување енергетски ефикасни дигитални технологии.

BIG се надева дека CityWave ќе биде готов до 2025 година.

BIG6

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top