Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1202)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Деведест милиони евра за подземната сообраќајница во Скопје

Деведест милиони евра за подземната сообраќајница во Скопје

На вториот тендер повторно се јавија високи финансиски понуди за изградба на тунелот под плоштадот „Македонија“, пишуваат македонските медиуми. Во Град Скопје пред извесен период се отворија доставените понуди од осум градежни компании и конзорциуми. Најниска понуда има бугарско – ...

повеќе »

Продолжува проширувањето на Панамскиот Канал

Продолжува проширувањето на Панамскиот Канал

Работите на проширување на Панамскиот Канал продолжуваат, бидејќи конечно е потпишан договорот на Агенцијата за супервизија на Панамскиот Канал и градежните компании. Агенцијата за супервизија на Панамскиот Канал и градежните компании кои го модернизираат тој вештачки воден пат, постигнаа договор ...

повеќе »

Нов паркинг простор во Ѓорче Петров

Нов паркинг простор во Ѓорче Петров

Жителите на улицата „Христо Батанџиев“ добија нов паркинг простор со капацитет за 35 возила. Паркиралиштето е на површина од 1.100 метри квадратни. За комплетно уредување на овој паркинг простор, општината од својот буџет одвои околу еден милион денари. „Овој простор ...

повеќе »

Почна изградбата на автопатот Миладиновци-Штип

Почна изградбата на автопатот Миладиновци-Штип

Во присуство на кинескиот амбасадор во државава, премиерот Никола Груевски, министри, градоначалници и пратеници од речиси сите општини во источниот регион, кај штипската населба Три Чешми свечено беше фрлена првата лопата на камен-темелникот на новиот автопат Миладиновци – Штип. Новиот автопат ...

повеќе »

Утре, отворање на постојаната поставка во Музеј на современа уметност

Утре, отворање на постојаната поставка во Музеј на современа уметност

По неколкугодишни најави и одложувања, утре, сабота на 22 февруари во 19 часот ќе биде отворена постојаната поставка во Музејот на современата уметност во Скопје. Во реновираниот и саниран галериски простор, пред јавноста ќе бидат презентирани околу триста, од над ...

повеќе »

Продолжува конзервацијата на „Св. Богородица Перивлептa“ во Охрид

Продолжува конзервацијата на „Св. Богородица Перивлептa“ во Охрид

Стручните екипи на Заводот за заштита на спомениците и музеј Охрид започнаа со проектот за конзервација на архитектурата на црквата „Св. Богородица Перивлептa“ во Охрид. Паралелно со овој процес, продолжуваат и истражувачките работи и на фрескоживописот од црквата. Како што ...

повеќе »

Реконструкција на граничниот премин „Богородица“

Реконструкција на граничниот премин „Богородица“

Започнуваат градежните работи за реконструкција на граничниот премин „Богородица“, административната зграда и придружните објекти. Реконструкцијата на најголемиот и најфреквентниот граничен премин кон соседна Грција е дел од проектот за Развој на граничната инфраструктура – Border.In, финансиран во рамките на Програмата ...

повеќе »

Започна изградбата на минор-коритото на Крива Река

Започна изградбата на минор-коритото на Крива Река

Во Крива Паланка започна изградбата на минор-коритото на Kрива Река. Неговата изградба е во рамки на проектот „Реките не познаваат граници“, финансиран од ИПА-програмата на ЕУ за прекугранична соработка помеѓу Македонија и Бугарија. Проектот се имплементира од страна на општина ...

повеќе »

Весела, елегантна и луксузна столица

Весела, елегантна и луксузна столица

Оваа столица именувана Chester е истовремено впечатлива, весела, елегантна и луксузна. Кој би помислил дека овие функции може да се искомбинираат во дизајнерско парче мебел? Столицата е дизајнирана од страна на данскиот дизајнер Kåre Frandsen од студиото FACO, кое се ...

повеќе »
Scroll To Top