Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1190)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Отворена изложба „Уметникот и јас“ во Даут пашин амам

Отворена изложба „Уметникот и јас“ во Даут пашин амам

По повод Светскиот ден на музеите – 18 Мај, денес во Даут пашин амам се отвори изложбата „Уметникот и јас“. Во организација на едукативниот сектор на Националната галерија на Македонија, оваа изложба опфати различни старосни групи од неколку градинки, основни ...

повеќе »

Кујнските елементи како нов извор на светлина

Кујнските елементи како нов извор на светлина

Многу ретко можеме да видиме кујнски елементи во кои се вградени светлечки тела и така тие да го осветлуваат кујнскиот простор. Од германската компанија Leicht, умешно ги употребуваат лед-диодите, кои задскриени светејќи во материјали кои ја рефлектираат светлината ги задоволуваат ...

повеќе »

Ричард Гир го продава својот имот

Ричард Гир го продава својот имот

Овој имот се наоѓа во непосредна близина на бројни вили на познати актери во престижниот дел од Хемптонс, на кратко растојание од Њујорк. Имотот бил изграден во 1902 година и од тогаш поминал низ повеќе процеси на реновирање и проширување. ...

повеќе »

Музејските стручни лица го одбележуваат Меѓународниот ден на музеите

Музејските стручни лица го одбележуваат Меѓународниот ден на музеите

Денес, во Велес во рамките на програмата за одбележување на 18 Мај – Меѓународен ден на музеите, Македонскиот национален комитет на Меѓународниот совет на музеите (МНК ИКОМ) организира советување на тема „Музеите за одржливо општество“. Во партнерство со Здружението „Син ...

повеќе »

Уникатен ентериер со тропски карактеристики

Уникатен ентериер со тропски карактеристики

Лоциран во паркот Greenbank во Сингапур, овој ентериер со тропски карактеристики претставува простор со современ дизајн во кој се става акцент на природната околина. Целокупниот дизајн на апартманот е на архитектонското студио HYLA Architects и зафаќа површина од 520 метри ...

повеќе »

Претставен најмоќниот соларен панел во светот

Претставен најмоќниот соларен панел во светот

Шведската компанија за енергетика Ripasso го искористи интензивното сонце во Јужна Африка за да го тестира својот нов концепт на соларен систем, кој претставува комбинација од воена технологија и идеја на шкотски инженер од 19 век. Новиот соларен систем е ...

повеќе »

Хепенинг за цвеќето

Хепенинг за цвеќето

На 16 и 17 мај, во организација на ЈП „Паркови и зеленило“, а под покровителство на град Скопје, по вторпат во Градскиот парк, поточно наспроти Паркот на милениците, се одржа настанот Скопски цветен фестивал. На отворањето на фестивалот, голем број ...

повеќе »

AutoCAD 2016 – верзија која ќе се памети

AutoCAD 2016 – верзија која ќе се памети

Како што и се очекуваше, тивко, без помпа, на 19 март годинава, „Autodesk“ го објави AutoCAD 2016, јубилејното 30-то издание на најпродаваниот CAD софтвер на сите времиња. Неколку дена подоцна, оваа верзија стана достапна за онлајн преземање и продажба. Општо ...

повеќе »

Работа и повисоки продажни цени очекуваат во градежните фирми

Работа и повисоки продажни цени очекуваат во градежните фирми

Зголемување на вкупните порачки и договори за градежни работи и на бројот на вработени во наредните три месеци очекуваат раководителите на градежните фирми, објави денеска Државниот завод за статистика. Според оценката на раководителите, индикаторот на доверба во првото тримесечје од ...

повеќе »
Scroll To Top