Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1170)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

„Макстил“ и „Југохром“ ќе добијат високи казни

„Макстил“ и „Југохром“ ќе добијат високи казни

„Владата не ги прифати барањата на „Макстил“ и „Југохром“ за големо дури и повеќегодишно пролонгирање на рокот за исполнување на еколошките стандарди за добивање А интегрирана еколошка дозвола и му наложи на Државниот инспекторат за екологија да им изрече високи ...

повеќе »

Лувр е прогласен за најпопуларен музеј во светот

Лувр е прогласен за најпопуларен музеј во светот

Музејот Лувр се наоѓа на врвот на листата на најпосетени музеи во светот, според весникот The Art Newspaper. Музејот својата позиција на врвот ја задржа иако оваа година имало 500.000 помалку посетители, но својата глад за уметност во Музејот ја ...

повеќе »

Коридорот 10 во Србија ќе биде завршен во 2016 година

Коридорот 10 во Србија ќе биде завршен во 2016 година

Директорот на Коридори на Србија, Димитар Ѓуровиќ, најави дека Коридорот 10 ќе биде завршен во предвидениот рок – средината на 2016 година. Мисијата на Светска банка, која претходните недели ги обиколи градилиштата на Коридорот 10 во Србија, констатираше голем напредок ...

повеќе »

Србија ќе ги попишува дивоградбите

Србија ќе ги попишува дивоградбите

Во Србиjа се поднесени околу 800.000 барања за легализација на бесправно изградени објекти, 80.000 нови и 720.000 стари, изјави министерот за градежништво Велимир Илиќ. Тој најави дека државата бесплатно ќе ги попише сите бесправно изградени објекти, од кои ќе бидат ...

повеќе »

Креативни интервенции за подигање на свесноста на возачите во однос на безбедноста на децата

Креативни интервенции за подигање на свесноста на возачите во однос на безбедноста на децата

Со цел подигање на свеста кај граѓаните во однос на безбедноста на учениците пред училишните дворови, совесно управување со возилата и прописно паркирање, овој викенд креативно се интервенираше пред основните училишта „Кочо Рацин“ и „Коле Неделковски“ во Скопје. Две инсталации ...

повеќе »

Нова водоводна мрежа на улица „Црногорска“ во Ѓорче Петров

Нова водоводна мрежа на улица „Црногорска“ во Ѓорче Петров

Општинската прес-служба на Ѓорче Петров соопшти дека старите пластични цевки ќе бидат заменети со челични цевки со широчина од 100 милиметри. Должината на новопоставената мрежа ќе изнесува 250 метри од улицата „Црногорска“ до улицата „Радушка“. Водоводната мрежа ќе се менува ...

повеќе »

Ресторан како од земјата на бајките

Ресторан како од земјата на бајките

Во полскиот град Познан се наоѓа ресторан под име Weranda, кој пред 15 години започнал како мал кафе бар, чии декор бил инспириран од рустикалните домови со shabby chic уредување и бујната зелена околина. Денес, зад ова име како семеен ...

повеќе »

Градот Скопје со проекти за нов зелен бран и нови коловози

Градот Скопје со проекти за нов зелен бран и нови коловози

Градската власт склучила договори за изработка на неколку сообраќајни проекти – за воведување нов зелен бран, изградба на дополнителни коловозни ленти и за поставување нови семафори. Вкупната сума за седумте проекти со вклучена ревизија е околу два милиона денари. Проект ...

повеќе »

Ајфеловата кула слави 125 години од своето постоење

Ајфеловата кула слави 125 години од своето постоење

Годинава се навршуваат 125 години откога во 1889 година во Париз е завршена Ајфеловата кула, тогаш највисока градба во светот. Металната кула со висина од 300 метри (сега околу 320 метри поради телевизиските и антените за мобилна телефонија), првично е ...

повеќе »
Scroll To Top