Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1220)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Јапонски грант за три општини и Клиниката за радиологија во Скопје

Јапонски грант за три општини и Клиниката за радиологија во Скопје

Владата на Јапонија ќе додели грант од 259.998 евра за поддршка на четири проекти во македонските општини Центар Жупа, Демир Хисар и Велес и за Универзитетската клиника за радиологија во Скопје. Договорите за доделување на грантот ќе бидат потпишани денеска ...

повеќе »

Еколошки одржлива куќа со модерен дизајн

Еколошки одржлива куќа со модерен дизајн

Архитектонското студио Klopf Architecture успешно проектира куќа која е еколошки одржлива и треба да опстојува во семејството повеќе генерации. Објектот се наоѓа во Калифорнија, САД. По барање на сопственикот, тие го деконструираа веќе постоечкиот дом и создадоа отворена и светла ...

повеќе »

Тадао Андо – мајстор на бетонот, светлината и убавината

Тадао Андо – мајстор на бетонот, светлината и убавината

Минатата година Париз беше важна точка за уште еден светски познат архитект, за Тадао Андо. Беа организирани две негови изложби, една во Bon Marche, од 30 август до 18 октомври, и втората од 3 септември до 26 јануари годинава во ...

повеќе »

Креативен мебел за современи канцеларии

Креативен мебел за современи канцеларии

Денес, современиот ентериер на работна средина претставува многу важен аспект во успешното работење. Најголем дел од луѓето додека се на своите работни места имаат потреба од комфорно седење. Следниве решенија креираат урбана работна средина со хармонични и високо функционални парчиња ...

повеќе »

Битола ќе добие Јавно комунално претпријатие за урбанизам

Битола ќе добие Јавно комунално претпријатие за урбанизам

Битола ќе добие ново Јавно комунално претпријатие за Планирање и проектирање, чија цел ќе биди изработка на генерален и детален урбанистички план, најави градоначалникот на општина Битола, Владимир Талески, информира порталот „Орбис“. Ваква одлука паднала заради новоизмените закони според кои ...

повеќе »

На продажба 28 парцели за бензиски станици, винарии и лесна индустрија

На продажба 28 парцели за бензиски станици, винарии и лесна индустрија

Министерството за транспорт и врски распиша неколку огласи за продажба на градежно неизградено земјиште во општините Орешани, Дебарца, Дојран, Ѓорче Петров и Градско. Се продаваат 28 парцели и тоа  две  градежни парцели за изградба на бензински станици, четири парцели за ...

повеќе »

50. Светски конгрес на урбанисти во Ротердам

50. Светски конгрес на урбанисти во Ротердам

Светското здружение на урбанистички планери ISOCARP (International Society of City and Regional Planners), кое е формирано во 1965 година во Холандија, вклучува членови од повеќе од 80 земји од целиот свет. Асоцијацијата е платформа преку која планерите и другите структури ...

повеќе »

„Самоосветлувањето на фреските“ во црквата Св. Димитрија – „Чудо“, термофизика или…

„Самоосветлувањето на фреските“ во црквата Св. Димитрија – „Чудо“, термофизика или…

Минатата година, јавноста во државава се занимаваше со „самоосветлувањето на фреските“ во црквата Св. Димитрија во Скопје. Тоа беше повод за расправи во јавноста, тврдења дека „Господ замешал раце“, дека „тоа било некаков знак“, дека „всушност не е ништо необично“ ...

повеќе »

Беспрекорен ентериер на апартман од 29 м2

Беспрекорен ентериер на апартман од 29 м2

Архитектот Anton Grishin успева во само 29 м2 да создаде комфорен простор во Лондон, користејќи светли и ведри бои со цел визуелно да го зголеми просторот. Дневниот престој зафаќа површина од 11,2 м2, кујната 8,4 м2 и тоалетот 5,6 м2. Останатиот ...

повеќе »
Scroll To Top