Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1210)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Желбата наречена трамвај

Желбата наречена трамвај

Читателу, не дозволувај овој текст да те одведе во погрешна насока! Неговата цел не е замислена како глорификација или критика на трамвајот како потенцијален дел од системот за јавен градски превоз во Скопје. Тој треба да послужи само како противтежа ...

повеќе »

Совршена комбинација на работа и задоволство во прекрасниот Истанбул

Совршена комбинација на работа и задоволство во прекрасниот Истанбул

Посета на саемот за прозорци, врати и стакло со сите пропратни процеси за нивно производство и примена во градежништвото, во Истанбул, во организација на фирмата Адонис, беше инспирација и за една мала репортажа за мегаполисот распослан на два континента. Градот ...

повеќе »

Декоративни треви за внесување на динамика во вашиот двор

Декоративни треви за внесување на динамика во вашиот двор

Без разлика дали планирате за првпат да го уредувате дворот или сакате само да обновите делови од него со цел да го освежите, употребата на декоративните треви може да претставува полн погодок за постигнување на саканиот ефект. Со своите бои ...

повеќе »

Истекува рокот за откуп и закуп на државни станови

Истекува рокот за откуп и закуп на државни станови

Над 1.000 барања за склучување договори за откуп, пренос или за закуп на станови во сопственост на државата кои што се користат бесправно се доставени до денеска до Министерството за транспорт и врски. За откуп на станови се доставени 769 ...

повеќе »

Рај на земјата кој релаксира

Рај на земјата кој релаксира

Замислете градина со 2300 прекрасни цвеќиња кои како да лебдат во воздухот и во снопови се спуштаат во потполно бела просторија. Токму таква инсталација, од страна на teamLab, беше поставена во Музејот на новите науки и иновации во Токио. Посетителите ...

повеќе »

Кинезите ќе почнат со работа на автопат во Црна Гора

Кинезите ќе почнат со работа на автопат во Црна Гора

Кинеската компанија CCCC почна изградба на камп за сместување на работници кои ќе работат на изградбата на автопатот од Подгорица до Колашин. Ова е прва делница од идната модерна сообраќајница која ќе го поврзува Бар со границата на Србија. Кампот ...

повеќе »

ЕБОР: Западен Балкан да ги диверсификува енергетските извори

ЕБОР: Западен Балкан да ги диверсификува енергетските извори

Европската банка за обнова и развој, во својата анализа истакнува дека земјите од Западен Балкан мора да ги диверсификуваат енергетските извори. Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија, Македонија и Косово можат да имаат улога во подобрувањето на енергетската сигурност не ...

повеќе »

Ото Фрај – постхумен лауреат на Прицкерова награда за 2015

Ото Фрај – постхумен лауреат на Прицкерова награда за 2015

Германскиот архитект Ото Фрај, кој беше препознатлив по своите линиски мрежни структури, почина на 9 март на 89 години, само две недели пред официјалното прогласување како добитник на Прицкеровата награда, која требаше свечено да ја прими во Мајами, Флорида, САД, ...

повеќе »

Префабрикуван дизајн на куќа која произведува повеќе енергија од што троши

Префабрикуван дизајн на куќа која произведува повеќе енергија од што троши

Со цел да се постигне одржливо решение за глобалното затоплување и климатските промени, потребно е да се елиминира или значително да се намали количеството на јаглерод, што се испушта во атмосферата од страна на човекот. Тоа може да се постигне ...

повеќе »
Scroll To Top