Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1180)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Уште еден шопинг центар во Скопје

Уште еден шопинг центар во Скопје

Емпорио бизнис центарот е планиран да биде завршен во 2016 години и ќе претставува современ и модерен шопинг и деловен центар. Објектот ќе биде со површина од 15 илјади метри квадратни, а ќе биде лоциран на дел од реонскиот парк ...

повеќе »

Почна реконструкцијата на пругата Куманово-Бељаковце

Почна реконструкцијата на пругата Куманово-Бељаковце

Од Клечовскиот мост, Кумановско, почнаа активностите за реализирање на проектот „Реконструкција на Коридор 8, делница Куманово-Бељаковце“. Денеска беше поставен камен-темелникот на правата фаза од проектот, со вкупна инвестиција од околу 50 милиони евра. Железничката делница од Куманово до Бељаковце е ...

повеќе »

Работилница „Развивање на сценарија за ублажување на климатските промени“

Работилница „Развивање на сценарија за ублажување на климатските промени“

Во Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) денеска се одржа работилница „Развивање на сценарија за ублажување на климатските промени“. Работилницата, како што информира Министерството за животна средина и просторно планирање, има за цел да ги зајакне националните капацитети за развивање ...

повеќе »

Смогот во Кина може да предизвика ефект на нуклеарна зима

Смогот во Кина може да предизвика ефект на нуклеарна зима

Загадувањето на воздухот во делови нa Кина е толку екстремно што може да доведе до услови слични на т.н ефект на нуклеарна зима, предупредија денеска кинеските научници. Смогот што ја покрива земјата стана толку густ што го попречува процесот на фотосинтеза, што ...

повеќе »

Лушпи од јајца како материјал во керамичката индустрија

Лушпи од јајца како материјал во керамичката индустрија

Според Американското министерство за земјоделство, секоја година околу 455.000 тони отфрлени лушпи од јајца се транспортираат и се фрлаат, и тоа само во Соединетите Американски Држави. Но, научниците од Универзитетот во Авеиро во Португалија развиле метода за користење на лушпите ...

повеќе »

Нов административен објект на местото на „Геолошки“

Нов административен објект на местото на „Геолошки“

На местото на некогашниот Геолошки завод во центарот на Скопје ќе се гради нов административен објект во кој ќе се сместат Државниот завод за ревизија, Геолошкиот завод и Акционерското друштво за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор. Планираниот ...

повеќе »

КЛЕОПАТРА – декадентна када

КЛЕОПАТРА – декадентна када

Како што Клеопатра се чувствувала како реинкарнација на Изида, божицата на љубовта, така секоја жена може кога сака да се почувствува како божица кога се капе во кадата наречена Kaldewei Cleopatra. Автори на оваа када се архитекти и дизајнери од Ippolito ...

повеќе »

„Саса“ прв рудник со интегрирана еколошка дозвола

„Саса“ прв рудник со интегрирана еколошка дозвола

Рудникот за олово и цинк „Саса“ од Македонска Каменица денеска доби А интегрирана еколошока дозвола. Дозволата ја врачи министерот за животна средина и просторно планирање Абдилаќим Адеми, кој посочи дека „Саса“ е прва компанија од рударската индустрија која добива ваква ...

повеќе »

Нов „земјотрес“ во зграда на Адора Инженеринг

Нов „земјотрес“ во зграда на Адора Инженеринг

Адора Инженеринг со Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија, со „вештачки земјотрес“ уште еднаш научно ќе ја докажуваат стабилноста на станбените објекти, изградени од оваа градежна компанија. Тестирањето ќе се одржи утре, во новоизградениот станбен објект на Адора Инженеринг ...

повеќе »
Scroll To Top