Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1230)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Ново Маало, Скопје – оаза на градско живеење!

Ново Маало, Скопје – оаза на градско живеење!

Магистерскиот труд на кандидатот Енис Хоџа, изработен под менторство на професор д-р Минас Бакалчев, со наслов Обновување на станбените фрагменти на примерот на Ново Маало, Скопје, е воден од тезата дека, современите градови се составени од мноштво фрагменти од различни ...

повеќе »

Нови објекти во Скопје со футуристички дизајн

Нови објекти во Скопје со футуристички дизајн

Покрај „барокните“ фасади на објектите планирани со проектот „Скопје 2014“, во нашиот град ќе никнат и други објекти со малку поинаков „футуристички“ дизајн, Драмски театар Скопје Новата зграда на Драмскиот театар ќе има стаклена фасада со современ изглед. Објектот ќе ...

повеќе »

Почнува продажбата на станови од проектот „Белград на вода“

Почнува продажбата на станови од проектот „Белград на вода“

Продажбата на станови во првите станбени кули на „Белград на вода“ ќе започне следната недела, објави во Кан градоначалникот на српската престолнина Синиша Мали. „Од понеделник секој граѓанин кој е заинтересиран ќе може преку веб страницата на „Белград на вода“ ...

повеќе »

Изложба Rare Earth во Виена

Изложба Rare Earth во Виена

Виенската галерија Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, или скратено TBA21, неодамна ја отвори изложбата насловена Rare Earth. Групната изложба вклучува 17 уметнички дела, а од тоа 10 од нив се направени специјално за оваа изложба, вклучувајќи ја и инсталацијата на познатиот кинески ...

повеќе »

Усогласување на Договорот за енергетска заедница помеѓу ЕУ, земјите од Западен Балкан, Украина и Молдавија

Усогласување на Договорот за енергетска заедница помеѓу ЕУ, земјите од Западен Балкан, Украина и Молдавија

Минатиот петок, на 6-ти март, Претседавачите на мешовитите делегации на Европскиот парламент и шесте земји-аспиранти* за членство во Европската унија, заедно со потпретседателот на Европскиот парламент, испратија писмо до потпретседателот Марош Шевовиќ и комесарот Мигуел Ариас Кањете, со кое ги ...

повеќе »

Универзална сала затворена – сите настани откажани

Универзална сала затворена – сите настани откажани

Лошите временски услови, обилните дождови и оштетувањата на покривот ги принудија надлежните да ги откажат сите планирани активности во Универзалната сала. Според информациите оттаму, силниот дожд што изминатиов период го зафати главниот град предизвикал оштетување на внатрешниот дел на покривната ...

повеќе »

Почнува изградбата на магистралниот гасовод од Клечовце до Штип

Почнува изградбата на магистралниот гасовод од Клечовце до Штип

Руската компанија „Стројтрансгас“ утре ќе ја почне  изградбата на магистралниот гасовод делница Клечовце – Блок станица 5, како дел од проектот за изградба на Националниот гасоводен систем во Македонија, соопшти денеска Акционерското друштво за вршење енергетски дејности „Македонски енергетски ресурси“. ...

повеќе »

Визија за Париз 2050 како зелен град

Визија за Париз 2050 како зелен град

Француската фирма Vincent Callebaut Architectures предложи идејно решение кое содржи вкупно осум мултифункционални објекти на повеќе локации низ Париз. Намената на овие проекти е да се создадат самоодржливи објекти преку кои се очекува дека ќе се решат голем дел од ...

повеќе »

Апстракција на архитектонската реалност

Апстракција на архитектонската реалност

Фотографот Serge Najjar ја документира архитектурата околу себе, доведувајќи ја до ниво на апстракција, со цел да постигне визуелно задоволство. „Апстракната реалност“ што ја прикажува, ја постигнува со геометриски пристап кон објектите, симплифицијаќи ги истите или дел од нив како ...

повеќе »
Scroll To Top