Насловна / Author Archives: Ангел Ситновски

Author Archives: Ангел Ситновски

Feed Subscription

Мимоза Несторова-Томиќ: Предодредена да остави длабока трага во македонската архитектура

Мимоза Несторова-Томиќ: Предодредена да остави длабока трага во македонската архитектура

Нè напушти уште еден великан на македонската архитектонска сцена. На 22 мај 2024 во Скопје, по кратко боледување, почина познатата македонска архитектка Мимоза Несторова-Томиќ. Но, како нејзиниот живот и архитектонски опус да се опише и расветли во текстовите и објавите ...

повеќе »

Здравко Рафаиловски: Продукцијата на проекти е сè поголема, наспроти квалитетни архитектонски реализации

Здравко Рафаиловски: Продукцијата на проекти е сè поголема, наспроти квалитетни архитектонски реализации

Порта 3 Ви ја честита наградата и прво не интересира кога сфативте дека сакате да станете архитект? Kој во времето на студиите највеќе влијаеше на Вас? Моите почетоци во градителството се од средношколските денови, кога во четвртата година во ГУЦ ...

повеќе »

Билјана Јуруковски: Сон и стварност – поглед во еден друг свет

Билјана Јуруковски: Сон и стварност – поглед во еден друг свет

„Mojот живот е воден од итна потреба да лутам и набљудувамам, a мојата камера е мојот пасош.“, Steve McCurry Беше тоа една од оние убави топли ноќи и небо полно се ѕвезди. Сакам да го гледам и да се изгубам ...

повеќе »

Скриено богатство за бегство што нема да ве разочара, бегство во природата – Коњско

Скриено богатство за бегство што нема да ве разочара, бегство во природата – Коњско

Петокот во Коњско доаѓа некаде околу пладне. Стигнува тука пред самиот ручек преку Ресен, Царев Двор, Сирхан и Отешево, Стење и пред самата граница со Албанија доаѓа во Коњско. Доаѓа откако рано наутро ќе ги испрати службениците, банкарите, адвокатите и ...

повеќе »

Кога балоните го параа небото на Кападокија

Кога балоните го параа небото на Кападокија

Патувањето никогаш нема крај. Само патниците доаѓаат до крајот, но потоа го продолжуваат патувањето во своите сеќавања, во помнењето на она каде биле, во раскажувањето на своите блиски за она што го виделе таму. Крајот на едно патување е само ...

повеќе »

Елегија за едно село

Елегија за едно село

Селата Богомила, Теово и Оморани се наоѓаат во околината на Велес, во областа Азот, во јужниот дел на територијата на Општина Чашка во сливното подрачје на реката Бабуна. Теово и Оморани се рамничарски села на надморска висина нешто повеќе од ...

повеќе »

Манастирот Трескавец, бисер на духовноста и архитектурата

Манастирот Трескавец, бисер на духовноста и архитектурата

Бисер на архитектурата и духовноста, а како што на бисерите им прилега, сè е во нив и околу нив, вистинскиот сјај, достоинството и мирот. Накратко, ова е впечатокот за манастирот Трескавец кога ќе го посетите. Композицијата на гранитните карпи што ...

повеќе »

Скапоцена круна на врвот Златоврв

Скапоцена круна на врвот Златоврв

Велат дека манастирот Трескавец ти го одзема здивот двапати. Првиот пат, ако се качуваш од Маркови Кули и одиш пеш по стрмната планинска патека речиси два часа и вториот пат, кога си веќе горе, дојден пеш или со возило сеедно, ...

повеќе »

Македонско село на падините на Водно: Во потрага по идентитетот

Македонско село на падините на Водно: Во потрага по идентитетот

Во земјите од источна Европа како и на Балканот, стана популарно туристичките агенции да нудат таканаречен селски туризам. Во овие понуди задолжително се вклучени и посети на некое етно село. Префиксот „етно“, најпрвин се појави во популарната музика означувајќи песни ...

повеќе »
Scroll To Top