Насловна / Вести / Тетово и Тузла меѓу најзагадените градови во Европа

Тетово и Тузла меѓу најзагадените градови во Европа

Според студија на Светската здравствена организација (СЗО) за 2018 година Тетово и Тузла спаѓаат во десетте најзагадени градови во Европа со највисок степен на токсични честитки во воздухот.

Tetovo

Во индустријата и домаќинствата во Тетово и Тузла сеуште најчесто се користи високо загадувачкиот јаглен лигнит. Загаденоста ја зголемува и емисијата на штетните гасови од старите возила, се наведува во студијата.

Светска банка проценува дека во Македонија околу 1.350 лица годишно го губат животот поради загаденоста на воздухот со штетните честитки, додека трошоците на стопанството надминуваат 200 милиони евра, пренесува Ројтерс.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top