Насловна / Арт и дизајн / Светлосниот дизајн на Neil Poulton

Светлосниот дизајн на Neil Poulton

Svetlosniot dizajn na Neil Poulton _04_resizeШкотскиот продукт дизајнер Neil Poulton (1963), кој веќе подолго време живее и работи во Париз, креира и развива предмети наменети за комерцијално производство, за коешто повеќе пати бил наградуван. Најголемите признанија ги добивал за своте дела од областа на осветлување, светлосни уреди и висока технологија, а тесно соработува со познатите брендови како што се LaCie, Artemide и Atelier Sedap. Исто така, во 2008 година бил ставен во изборот нз “The design 100” на списанието ‘Time’.
Svetlosniot dizajn na Neil Poulton _06_resize
Poulton е добитник на бројни значајни меѓународни награди од областа на дизајнот, меѓу кои се и седум Etoiles de l’Observeur du Design, десет Red Dot Design Award од кои две Best of the Best Dot Design Award, три награди na Janus de l’Industrie, две препораки за италијанската награда Compasso d’Oro и четири награди IF International Forum. Производите на Poulton изложувани се во многу светски музеи, меѓу кои се Victoria and Albert Museum во Лондон, Centre national d’art et culture Georges-Pompidou во Париз и Axis Gallery во Токио.
Svetlosniot dizajn na Neil Poulton _01_resizeSvetlosniot dizajn na Neil Poulton _08_resizeSvetlosniot dizajn na Neil Poulton _09_resizeSvetlosniot dizajn na Neil Poulton _10_resizeSvetlosniot dizajn na Neil Poulton _05_resizeSvetlosniot dizajn na Neil Poulton _03_resizeSvetlosniot dizajn na Neil Poulton _07_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top