Насловна / Вести / Србија договори цената на рускиот гас 270 долари/1000м3

Србија договори цената на рускиот гас 270 долари/1000м3

Во Сочи претседателот на Србија Александар Вучиќ се сретна со рускиот претседател Владимир Путин на кој состанок е договорено дека за Србија цената на рускиот гас во следните шест месеци ќе биде 270 долари/1000м3, т.е. останува иста, додека количината на гас се зголемува за тие шест месеци, односно договорена е флексибилност во повлекувањето на обезбедени количествата. Преговарано е и за долгорочен договор за испорака на гас.

gas_resize

На референтната Европска берза (Ротердам ТТФ) за првите шест месеци од 2022 година вчера беа затворени трговските трансакции по цена од 68,77 евра/MWh, односно 812 долари/1000м3. Берзите се особено чувствителни во првите три месеци од 2022 година: трансакциите на ТТФ за периодот јануари – март (најладните месеци) затворени се на неверојатни 91,5 евра/MWh, односно 1080 долари/1000 м3. Треба да се напомене дека вака наведените цени се однесуваат на испорака на фиксни количини, во воедначен дијаграм за испорака во договорениот период.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top