Насловна / Вести / Со воз од Скопје во странство само до Приштина

Со воз од Скопје во странство само до Приштина

Од Скопје, т.е. од државава со воз во странство може да се патува единствено до Блаце. Брзиот воз до Приштина е единствената странска дестинација до која можат да патуваат граѓаните.
Возот кон Солун и Белград се сообраќа само во лето. Воедно, од Железничката станица во Скопје за годинава се предвидени само 19 поаѓања дневно, а во моментов функционираат единствено 17 возови. Од Скопје до Кичево и Кочани има по еден воз дневно, и тоа во попладневните часови. Кон Битола привремено не сообраќа експресниот воз „Пелагонија експрес“, а од почетокот на годинава меѓу Скопје и Битола има само три патнички возови дневно.

2
Македонски железници – Транспорт пред една деценија одржувале седум меѓународни возови дневно, и тоа кон Белград, Солун, Приштина и Ниш.
Падот на железничкиот сообраќај во Македонија е уште поевидентен доколку се земат предвид возните редови на железничкото претпријатие од 90-тите години на минатиот век. Од скопската железничка станица биле предвидени дури 32 поаѓања секој ден во периодот 1995/1996 година.

Број на возови од Скопје во еден ден:

2019

1996

Битола  4

Битола  6

Кичево  1

Кичево  4

Куманово  4

Куманово  10

Кочани  1

Кочани  5 – неделно

Велес  11

Велес  15

Гевгелија  2

Гевгелија  5

Приштина  1

Приштина  2

Белград  1 – сезонски

Белград  6

Солун  1 – сезонски

Солун  3

Атина  0

Атина  1

Будимпешта  0

Будимпешта  1

Виена  0

Виена  1

Во 2018 година се укина и меќународниот воз од Белград до Солун.„Србија воз“ уште во јануари 2018. ги известиле МЖ – Транспорт дека во согласност со грчки „ TrainOSE “, донеле одлука за укинување на линијата поради економска неисплатливост. Таквата одлука ја донеле како железнички управи од каде што тргнува односно пристигнува возот, а МЖ – Транспорт како транзитна железничка управа има право само да вложи приговор.
Сега Македонски железници – Транспорт го најавуваат проектот „На кафе во Солун“ и велат дека се во преговори со грчкото железничко претпријатие TrainOSE за воведување на нови поаѓања од Скопје за Солун, за туристичките центри Лептокарија и Неи Пори, но и за директна врска од Скопје до Истанбул.
Доколку успеат преговорите со „Србија воз“, експресниот воз „Хелас експрес“ кон Белград и кон Солун би сообраќал подолго време, а не само во периодот од 15 јуни до 16 септември.

1
Од Македонски железници – Транспорт информираат дека се направени првични разговори со турските железници за можно воведување на директен воз Скопје – Солун – Истанбул.
И додека траат преговорите меѓународен железнички сообраќај во моментов функционира единствено кон Косово со брзиот воз што секојдневно сообраќа на релацијата Скопје-Приштина-Скопје.

Испрати коментар

Scroll To Top