Насловна / Вести / Руската морнарица го чисти Арктикот

Руската морнарица го чисти Арктикот

Припадниците на Еколошката трупа на руската Северна флота, собрале, компактирале и подготвиле за транспорт на копно околу 100t метален отпад од островот Котелни во Новосибирскиот архипелаг. Главно се работи за буриња за гориво со поединечен волумен од 200 l, кои таму останале уште од советско време. Со работите на чистењето се започнало на почетокот на мај годинава, а се планира до крајот на летото да бидат собрани уште 200 t разновиден метален отпад.  Инаку, оваа акција на чистење на островот Котелни започнала уште во 2015 година, и досега се отстранети вкупно 3000 t  метален отпад. Руската воена морнарица досега спроведувала слични активности на Средниот остров во Архителагот Северна земја и ште на неколку други места во арктичката област. 

Arctic1

Arctic2

arctic map2

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top