Насловна / Вести / Ранг листа на аеродромите во регионот: БиХ и Македонија на дното

Ранг листа на аеродромите во регионот: БиХ и Македонија на дното

Аеродромите во земјите од поранешна Југославија им нудат помал број на конекции на патниците, и директни и индиректни, во споредба со своите европски конкуренти.  Според податоците од извештајот на Меѓународниот аеродромски совет  (ACI),  најслаба аеодромска поврзаност во Европа од вкупно 43 рангирани држави има Босна и Херцеговина, а веднаш до неа е Македонија. Србија е на 28-мото место, и втора од земјите на поранешната федерација, додека Хрватска е 22-ра во генералниот пламан.

connectivity1

Македонија е рангирана на 40-тото место. Во изминатата деценија забележува сериозен раст на бројот на патници, но сепак доминацијата на WizzAir и фактот дека примарно има индиректна поврзаност влијаело на пласманот.

Во Европа, највисоко ниво на аеродромска поврзаност има Шпанија, а потоа следуваат Германија, Велика Британија, Франција и Турција.

connectivity2

connectivity3

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top