Насловна / Вести / Престижно светско признание за хрватска хидроцентрала

Престижно светско признание за хрватска хидроцентрала

Во склоп на најголемата светска конференција за хидроенергија Hydro Vision International,  која се одржа во САД во периодот 26 – 28.6.2018, во организација на американската медумска куќа PennWell, ХЕ Миљацка на реката Крка го доби престижното признание Hydro Hall of Fame. Хрватската хидроцентрала ја доби анградата во конкуренција на над 100 светски хидроенергетски објекти. Се работи за награда која се доделува за извонредни достигнувања во хидроенергетиката, и од 1995 година се доделлува еднаш годишно на избрана хидроцентрала која работи над 100 години и која претставува важно енергетско, индустриско и културно наследство и посебност.
Спонменатата централа се наоѓа на подрачјето на Националниот парк Крка и е една од најстарите активни хидроцентрали во светот, бидејќи е во непрекината работа од 1906 година. Денес централата има четири агрегати со вкупна моќност од 24 MW.
Miljacka1
Miljacka2
Miljacka3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top