Насловна / Архитектура / Обнова на театар на отворено во паркот Ла Фонтен, Монтреал

Обнова на театар на отворено во паркот Ла Фонтен, Монтреал

Лоциран во паркот Ла Фонтен во Монтреал, еден од најважните зелени површини во градот, Theatre de Verdure повторно ги отвори вратите за посетители, со смело реновирање и врвна сценска инфраструктура како резултат на проектот на архитектонското биро Lemay.

4-copy-0

Првично отворен во 1956 година, овој павилјон е добро познат културен и уметнички центар, кој беше домаќин на илјадници бесплатни претстави во текот на годините, почнувајќи од танц и музика до театар и циркус; Од сега на нејзината сцена ќе настапуваат уметници од секаков вид за да ја инаугурираат летната програма од 30 бесплатни изведби.

2-copy-0

Театарот сега е подобрен со нов концепт од 4 сезони кој ја редефинира врската помеѓу театарот и паркот, архитектурата и пејзажот, и изграденото и природното. Овој одраз е дел од една широка, инклузивна и плуралистичка визија каде развојот се заснова на континуитет со пејзажот за да понуди кохерентна и релевантна поддршка на архитектонската интервенција која му дава нов живот на Theatre de Verdure. Резултатот е театар со првокласна сценска инфраструктура кој може удобно да прими 2.500 гледачи и да биде домаќин на важни уметнички продукции на отворено, додека чувствително се интегрира во пејзажот.

1-copy-0 5-copy-0

Реновирањето на Лемеј го врамува пејзажот на паркот Ла Фонтен и се отвора кон него, архитектурата на Théâtre de Verdure ги максимизира погледите и на сцената и на околниот зелен простор. Резултатот е нов зелен, модерен и жив јавен простор кој нуди живописно место за љубителите на уметноста и културата.

6-copy-0

Реактивирањето на локацијата ја надминува идејата за самостојна сцена и создава нова театарска дестинација интегрирана со природата. Комплетно со светска сценска инфраструктура, местото е подготвено да биде домаќин на големи уметнички продукции на отворено, со капацитет за удобно сместување до 2.500 гледачи.

8-copy-0

Лемеј ги примени одржливите стратегии на својата рамка NET POSITIVE™ за да го минимизира влијанието на проектот врз животната средина. Локално достапните материјали, како што е елката од Даглас,  се претпочитаат во однос на бразилското дрво кое често се користи во слични структури. Ремоделирањето на Théâtre de Verdure de Montreal овозможи создавање на нов и стимулирачки простор, отворен и достапен за сите, за да се овековечи мисијата на ова место познато по своите изведби на отворено.

9-copy-0 16 14 15

Отворајќи го паркот, дематеријализирајќи ги неговите фасади и максимизирајќи ги погледите, архитектурата на Théâtre de Verdure го врамува пејзажот на паркот Ла Фонтен. Нејзините различни функции се уредени на таков начин што промовираат соживот и синергија помеѓу театарот и паркот. Новото место на тој начин делува како театар, парк, објект, градина и отворен прозорец кон прекрасното место што го зазема во срцето на паркот Ла Фонтен. Новиот Théâtre de Verdure го потврдува својот идентитет благодарение на деликатната рехабилитација која исто така овозможува храбар дизајн.

10-copy-0 12-copy-0 11-copy-0

Испрати коментар

Scroll To Top