Насловна / Арт и дизајн / Лебдечки бонсаи: Нов динамички вид на вегетативна декорација

Лебдечки бонсаи: Нов динамички вид на вегетативна декорација

лебдечки бонсаи_1

Можеби во вашиот дом веќе имате дрво бонсаи, но што ќе кажете за дрво што левитира, и  што ротира околу својата оска?

На јапонскиот остров Кјушу, локалните дизајнери креирале деликатен проект наречен Air bonsai – Little star, кој му пркоси на гравитацијата. Всушност, за разлика од традиционалните бонсаи, овие лебдат над порцеланските база и ротираат околу своите оски!лебдечки бонсаи_4

Монентално овој необичен проект на сајтот Kickstarter  собира парични средства за да продолжи да се развива, па ако ви се допаѓа идејата можете и вие да ја подржите.

Системот е всушност базиран на магнет, кој растението го одбива од базата, но, воедно и го држи во своето поле, пишува Designboom.

лебдечки бонсаи_3

Little star е достапен во две варијанти. И во двете варијанти, базата е од порцелан и е направена рачно. Исто така, можно е да се избера меѓу многу видови на бонсаи.лебдечки бонсаи_2

Идејата на дизајнерите била да се спои старото со ново, како и природата со уметнички креации. Тие го комбинираат знаењето за древната јапонска вештина за бонсаи со модерната технологија за да се добие овој необичен производ.лебдечки бонсаи_2 лебдечки бонсаи_1

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top