Насловна / Вести (page 2)

Категорија: Вести

Feed Subscription

ЕУ размислува за воведување на еколошки такси за авио сообраќајот

ЕУ размислува за воведување на еколошки такси за авио сообраќајот

Европските земји размислуваат за воведување на нови такси во авио сообраќајот поради загадувањето што го генерира, што би довело до поскапување на цените на авио картите. Веќе со месеци во авио индустријата се расправа за воведување на еколошка такса, поради критиките ...

повеќе »

Пријатен апетит! Оваа седмица изедовте 2.000 парченца пластика, или една платежна картичка

Пријатен апетит! Оваа седмица изедовте 2.000 парченца пластика, или една платежна картичка

Неделно во себе внесуваме околу 5 грама пластика, што е пропорционално на количината на пластика во една платежна картичка. Ова го покажува новото истражување спроведено на австралискиот Универзитет Њукасл. Во исвештајот се наведува дека секој човек неделно внесува по околу ...

повеќе »

Вертикалните градини на Flowercity, сѐ почесто се инсталираат во приватни станови и куќи

Вертикалните градини на Flowercity, сѐ почесто се инсталираат во приватни станови и куќи

Најчесто во приватните домови, мовот се вградува во рамки кои се изработуваат по точна мерка на просторот, или пак се прави дизајн со форма и детали согласно желбите на клиентот. Зелените ѕидови се еколошки производ кој овозможува внесување природа во ...

повеќе »

И во Општина Чаир се отстрануваат тераси

И во Општина Чаир се отстрануваат тераси

И во Општина Чаир е отпочната акција за отстранување на терасите поставени без дозвола во Старата Скопска Чаршија. Дел од сопствениците сами ги отстраниле терасите за кои не поседувале дозвола. Од општината најавуваат дека акцијата ќе продолжи да се реализира, ...

повеќе »

Париз најавува пошумување околу Ајфеловата кула

Париз најавува пошумување околу Ајфеловата кула

Париз неодамна откри нов урбанистички проект за голем парк, кој е потпишан од страна на британската фирма Gustafson Porter + Bowman, а кој треба да го надополни делот околу Ајфеловата кула. Вкупната површина на паркот ќе биде околу 40 хектари, ...

повеќе »

Кампот Стела Марис во Умаг

Кампот Стела Марис во Умаг

Кампот во Умаг, Хрватска, Стела Марис, сместен во ладовина во густа борова шума, збогатен е со базен и нова зграда на рецепција, проект го потпишува бирото НФО. Внимателно следејќи ги карактеристиките на локацијата – ридестиот терен и околниот шумски амбиент, ...

повеќе »

Тетово, градот под Шара, треба чаре да си бара

Тетово, градот под Шара, треба чаре да си бара

Како сите градови, и Тетово поминува низ своите добри и лоши моменти. Во овој текст ќе се истакнуваат некои проблеми со кои се соочува градот во актуелните реалности  гледајќи од аголот на урбанизмот. Тетово е град со најубави природни ресурси ...

повеќе »

Мачу Пикчу ќе добие аеродром и покрај противењето на еколозите и археолозите

Мачу Пикчу ќе добие аеродром и покрај противењето на еколозите и археолозите

Аеродромот за кој епланиран буџет од 5 милијарди долари, би требало да ја направи историската знаменитост во Перу многу подостпна за посетителите. Едно од најпознатите археолошки наоѓалишта на светот, годишно во просек го посетуваат 1,5 милиони луѓе, што е двојно ...

повеќе »

Градини во движење: „Зелени“ покриви на автобусите во Сингапур

Градини во движење: „Зелени“ покриви на автобусите во Сингапур

Компанијата GWS Living Art веќе вообичаената практика за озеленување на покривите и ѕидовите на градежните објекти, ја пренесува и на покривите од автобусите. Во мај 2019 година GWS Living Art постави 10 зелени покриви на автобусите од јавниот превоз во Сингапур. Се очекува, со ...

повеќе »
Scroll To Top