Насловна / Порта3 (page 2)

Категорија: Порта3

Feed Subscription

Нов пешачки мост на Темза во Чисквик, западен Лондон

Нов пешачки мост на Темза во Чисквик, западен Лондон

Пешачкиот мост Дјукс Медоус е отворен во Чисвик, Западен Лондон. Дело на архитектонското студио Moxon Architects заедно со инженерите од COWI. Мостот е изграден од страна на Најтс Браун и го развива предлогот што го подигнал Моксон со инженерите од ...

повеќе »

Словенија најави инвестиции од 3,5 милијарди евра во електродистрибутивната мрежа

Словенија најави инвестиции од 3,5 милијарди евра во електродистрибутивната мрежа

Словенија најави инвестиции од 3,5 милијарди евра во електродистрибутивниот систем во наредните десет години, со цел надминување на предизвиците од енергетската транзиција. Овие инвестиции се опфатени со развојниот план за периодот од 2023 до 2032 година, кој неодамна доби зелено ...

повеќе »

Нов вид тула, направена од комунален отпад

Нов вид тула, направена од комунален отпад

Архитектонските студија Carmody Groarke и TRANS Architectuur Stedenbouw заедно со научници кои истражуваат можности за нови одржливи градежни материјали, создадоа нов вид тула која ќе го намали загадувањето на животната средина, а веќе е планирано и нејзино користење за изградба ...

повеќе »

Декоративна и корисна: ѕидна маса која заштедува простор (ВИДЕО)

Декоративна и корисна: ѕидна маса која заштедува простор (ВИДЕО)

Некои парчиња мебел можат да имаат двојни функции, додека има и такви кои можат да бидат и декоративни и корисни. Постојат и оние кои можат брзо да се отстранат кога не се користат, со што се добива повеќе простор, а ...

повеќе »

Генијалниот Арсениј: Градител, архимандрит и игумен на Бигорскиот манастир

Генијалниот Арсениј: Градител, архимандрит и игумен на Бигорскиот манастир

Неповторливиот мијачки центар Галичник во текот на минатите векови ни подари низа истакнати знаменити личности, кои ни оставија врвни дела од областа на градителството, зографството, иконописот, ликовната уметност и копаничарството. Во таа редица великани, посебно место му припаѓа на градителот ...

повеќе »

Уставен суд одлучи: Општина Центар нема да може да издава одобренија за градба за ДУП Ј07

Уставен суд одлучи: Општина Центар нема да може да издава одобренија за градба за ДУП Ј07

Уставниот суд на вчерашната седница ја укина Одлуката со која на 18 јули 2014-та година Советот на општина Центар го донесе Детален урбанистички план, Градска четврт Ј07 локалитет Капиштец, Завод за медицинска рехабилитација, Старо Водно, Долно Водно, Мало Курило, Цвеќара. ...

повеќе »

Werk и Snøhetta отвораат поморски центар на данскиот западен брег

Werk и Snøhetta отвораат поморски центар на данскиот западен брег

WERK Arkitekter и Snøhetta заедно со Oluf Jørgensen го завршија „светилникот“, нов поморски центар за крајбрежниот град Есбјерг во Данска. Тимот победи на конкурсот при што покрај предлог решението за поморскиот центар, проектот содржи и простор за клубови за спортови ...

повеќе »

ЕУ воведува построга регулатива и го забранува извозот на отпад

ЕУ воведува построга регулатива и го забранува извозот на отпад

Пратениците на Европскиот парламент со значително мнозинство се изјаснија за предлогот за забрана на сите видови отпад наменет за одлагање надвор од границите на земјите од ЕУ, освен во исклучителни и оправдани случаи. Во усвоениот текст, предложена е и забрана ...

повеќе »

Извесна изградбата и на четвртата делница од Трансбалканскиот коридор

Извесна изградбата и на четвртата делница од Трансбалканскиот коридор

Компанијата „Електромреже Србије“ (EMС) доби грант од 8,5 милиони евра за изградба на четвртата делница од Трансбалканскиот коридор, што дополнително ќе ја забрза реализацијата на овој проект кој ги поврзува електроенерегтските системи на Бугарија, Унгарија, Србија, Романија, Босна и Херцеговина ...

повеќе »
Scroll To Top