Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1191)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Еко-штипалка осветлува градски улици

Еко-штипалка осветлува градски улици

Дизајнерите Ајдан Нојберг и Гал Булка креирале „светлечка“ штипалка. Оваа штипалка претставува дизајнерски пресврт од секојдневен предмет во алатка кој со живописни бои го осветлува градот во ноќните часови. Алиштата се закачуваат на жица со оваа штипалка во која е ...

повеќе »

Македонската железница со 174 нови товарни вагони

Македонската железница со 174 нови товарни вагони

Нови 174 товарни вагони ќе набави „М.Ж. Транспорт“ идната година. Вредноста на инвестицијата е 15 милиони евра, а тендерот вреден 13 милиони евра го доби словачки компанија „ЖОС Трнава“. Со оглед дека за набавката на товарните вагони биле предвидени 15 ...

повеќе »

Еко акција за селективно фрлање на отпадот

Еко акција за селективно фрлање на отпадот

Нов систем за селективно фрлање отпад во угостителството е презентиран денеска, а кон акцијата досега се приклучија повеќе од 15 познати скопски кафулиња и ресторани кои ќе го дадат својот придонес кон општествено одговорното однесување и зачувувањето на животната средина и природните ...

повеќе »

Четири локации – потенцијални транспортни јазли во Македонија

Четири локации  – потенцијални транспортни јазли во Македонија

Трубарево, Бунарџик, Јурумлари и Кичево се потенцијални локации кои на територијата на Македонија би можеле да бидат мултимодални транспортни јазли. Четирите локации се идентификувани во секторската студија за изводливост и идентификација на стратешки мултимодални транспортни јазли и анализата на трошоците ...

повеќе »

Комората на овластени архитекти и инженери востанови награди

Комората на овластени архитекти и инженери востанови награди

Во рамките на одбележувањето на шестата годишнина од основањето, Комората на овластени архитекти и овластени инженери востанови четири награди, кои ќе ги носат имињата на починатите истакнати инженери од македонската богата инженерска историја, од областа на архитектурата, градежништвото, машинството и ...

повеќе »

Фабриката „Карпош“ прослави 65 години од своето постоење

Фабриката „Карпош“ прослави 65 години од своето постоење

Градежната компанија во Македонија фабрика „Карпош“ АД Скопје прослави 65 години од своето постоење. По трансформацијата од мала работилница со скромен производен потенцијал, денес е водечка компанија за производство и монтажа на префабрикувани елементи од бетон. Основана е во далечната ...

повеќе »

Реконструкција на водоводна мрежа во Козле

Реконструкција на водоводна мрежа во Козле

Општина Карпош почна со реконструкцијата на водоводната мрежа на улицата „1010“ во населба Козле. Станува збор за инвестиција вредна повеќе од 2,5 милиони денари, со која ќе се изврши целосна реконструкција на мрежата на повеќе од 250 метри долж оваа ...

повеќе »

Владата објави мерки за заштита од загaдувањето

Владата објави мерки за заштита од загaдувањето

Од утре до 21 декември ослободени од работа ќе бидат бремените жени и лицата над 60 годишна возраст во скопскиот, кичевскиот, тетовскиот и битолскиот регион поради загадувањето на воздухот кое деновиве е над дозволеното. Ова е една од повеќето краткорочни ...

повеќе »

Отворени предавања за енергетска ефикасност

Отворени предавања за енергетска ефикасност

Денес во Охрид се одржуваат отворените предавања за енергетска ефикасност (ЕЕ) и обновливи извори на енергија(ОИЕ), кои се дел од третата активност на проектот „Зголемување на енергетска ефикасност и искористување на обновливи извори на енергија во прекуграничниот регион“ кофинансиран од ...

повеќе »
Scroll To Top