Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1161)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Ниски терасовидни структури како хумано домување

Ниски терасовидни структури како хумано домување

Терасовидни структури, Швајцарија Резиме на развојот на терасовидните структури низ времето: таложено искуство на градење на кос терен, особено во руралната средина и во градовите лоцирани на кос терен; зачувување на плодно земјиште со развој на домувањето на кос терен; ...

повеќе »

ОМА отвори музеј за современа уметност во Москва

ОМА отвори музеј за современа уметност во Москва

Познатото архитектонско студио на архитектот Рем Колхас, ОМА, свечено го отвори музејот за современа уметност во Москва. Музејот е во сопственост на руската бизнисменка Dasha Zhukova и претставува простор во кој ќе се изложи целата колекција што ја поседува. Објектот ...

повеќе »

Урбана улична уметност во Лисабон

Урбана улична уметност во Лисабон

Португалскиот артист Artur Bordalo го искористува уличниот смет, како што се алуминиумски лименки, автомобилски гуми, дрво и разновидни апарати, и го претвора во колористични животински инсталации поставувајќи ги во запуштените агли на Лисабон. Неговата уникатна техника обезбедува урбана улична уметност ...

повеќе »

Адинг вработува дипл. архитект или градежен инженер

Адинг вработува дипл. архитект или градежен инженер

Ние сме АДИНГ – водечка компанија за производство и пласман на хемиски материјали во градежништвото во Југоисточна Европа. Присутни сме во земјите на Балканот, Русија, Украина, Казакстан, патуваме често, понекогаш кратко но понекогаш подолго. Мотото што нè движи кон успехот е „Сме ...

повеќе »

Salone del Mobile 2015, Милано – експресија на најдобрите дизајни на мебел од Италија и светот

Salone del Mobile 2015, Милано – експресија на најдобрите дизајни на мебел од Италија и светот

На 19 април оваа година се заврши 54. по ред издание на Саемот за мебел Милано 2015. Саемот и оваа година повторно го докажа својот интернационален идентитет кој се потврди преку огромниот број на посетители, односно 310.840 посетители од кои ...

повеќе »

Изложба на Гоце Наневски во Културниот центар на РМ во Њујорк

Изложба на Гоце Наневски во Културниот центар на РМ во Њујорк

Во Културниот центар на РМ во Њујорк (MC Gallery), денеска ќе биде отворена самостојна изложба на академскиот  скулптор и актуелен продекан на Факултетот за ликовни уметности Гоце Наневски, кој ќе се претстави со документарна видеоинсталација „Мо(ну)мент-Документ“. Амби­валнетниот и последователен наслов ...

повеќе »

Најскапиот еднособен стан

Најскапиот еднособен стан

Во прашање е мал дом, удобно сместен во близина на премиум лондонскиот шопинг дистрикт, кој е на продажба по цена од четири милиони евра. Зошто овој дом е толку посебен? Во прашање е еден еднособен стан, со вкупна површина од ...

повеќе »

Во 2014 изградени 3.839 објекти, индивидуални 2.105

Во 2014 изградени 3.839 објекти, индивидуални 2.105

Градежните фирми минатата година извршиле работи во вредност од 24.909.016.000 денари. Од нив, 8.672.866.000 денари се за објекти во индивидуална сопственост. Според податоците на Државниот завод за статистика, деловните субјекти лани граделе вкупно 1.734 објекти, а завршиле 1.772 станови со ...

повеќе »

Асфалтирање на 10 сообраќајници во Штип

Асфалтирање на 10 сообраќајници во Штип

Луѓето кои на почетокот на јуни дојдоа во Штип со цел да го следат фестивалот „Макфест“, имаа поинаква опсервација за она што се случува во градот под Исарот. Можеби немаше еуфорија за музика, но затоа пак со задоволство се коментираше ...

повеќе »
Scroll To Top