Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 392)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Србија мора да „згасне“ 1.095 MW до 2027 година

Србија мора да „згасне“ 1.095 MW  до 2027 година

Европската Унија го ограничи инвестирањето во енергетскиот сектор, односно во проектите базирани на јаглен. Ќе бидат дозволени само т.н  „чисти“ технологии на јаглен, кои бараат и поголеми инвестициони трошоци. Производствената цена на електричната енергија од таквите капацитети се движи од ...

повеќе »

Соларни бродови во Бока Которска?

Соларни бродови во Бока Которска?

Енергетската ефикасност во заливот се планира значително да се подобри со бродови на соларен погон, кои ќе сообраќаат на релација Тиват-Херцег Нови. Општина Тиват веќе има изработено Студија, според која соларниот брод ќе има капацитет да превезува 50 патници, со ...

повеќе »

Може ли Скопје да го следи примерот на Мексико Сити?

Може ли Скопје да го следи примерот на Мексико Сити?

Во 1992 година, Обединетите нации го прогласија Мексико Сити за најзагадена урбана област во светот. Се проценува дека околу 1.000 смртни случаи и 35.000 хоспитализации беа предизвикани од ужасниот квалитет на воздухот во градот. Како и во Скопје, топлинските инверзии ...

повеќе »

На електричните автомобили брзо им паѓа цената

На електричните автомобили брзо им паѓа цената

Иако на електричните автомобили популарноста им расте од ден на ден, нивната вредност на пазарот на половни автомобили значително паѓа. До крајот на октомври, возилата нa електричен погон забележале најголем пад на цената, споредено со другите категории на возила. Така, ...

повеќе »

Од први април 2014, 222 компании во Македонија ќе купуваат електрична енергија на слободниот пазар

Од први април 2014, 222 компании во Македонија ќе купуваат електрична енергија на слободниот пазар

Сите 222 квалификувани потрошувачи кои ќе бидат вклучени во либерализацијата на пазарот за електрична енергија се подговени. Претседателот на Регулаторната комисија за енергетика, Димитар Петров, уверува дека почетокот на либерализацијата најавен за први април 2014, нема да биде одложен по втор ...

повеќе »

Онтарио се откажува од термоцентралите на јаглен

Онтарио се откажува од термоцентралите на јаглен

Канадската држава Онтарио планира да ја затвори и последната термоцентрала на јаглен, и на тој начин да стане едно од ретките места во светот каде ќе се произведува исклучиво „чиста“ енергија. Од почетокот на идната година Онтарио преминува на нови ...

повеќе »

Донесена Програма за енергетска ефикасност на Крива Паланка

Донесена Програма за енергетска ефикасност на Крива Паланка

Основните цели на Програмата за енергетска ефикасност на Општина Крива Паланка за 2014 година, се намалување на потрошувачката на енергија во јавните објекти, имплементација на ефикасно улично осветлување, и други мерки со задолжително позитивно влијание врз животната средина. За спроведување ...

повеќе »

Во Охрид, предавања за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија

Во Охрид, предавања за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија

Во Охрид во хотелот „Милениум палас“, на 17 декември ќе се одржат отворени предавања за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија. Освен стручната јавност, предавањата може да ги следат и заинтересирани  од пошироката јавност, малите и средни претпријатија и ...

повеќе »

GGF вложува 25 милиони евра во проекти за ОИЕ и ЕЕ во Хрватска

GGF вложува 25 милиони евра во проекти за ОИЕ и ЕЕ во Хрватска

Фондот за Југоисточна Европа (Green for Growth Fund) ѝ одобри кредит на загребската Привредна банка (PBZ), предвиден за финансирање на проекти од областа на обновливите извори на енергија (ОИЕ) и енергетска ефикасност (ЕЕ). Ова претставува прво партнерство на GGF со ...

повеќе »
Scroll To Top